Slovenija

Šrot in Bavčar znova na sodišču

STA / J.P.
27. 6. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na zadnji obravnavi je potekalo branje dokazov, med drugim ovadbe, ki jo je leta 2008 podal ljubljanski župan Zoran Janković.

Mediaspeed
Boško Šrot

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se danes po dveh tednih premora nadaljuje sojenje nekdanjima predsednikoma uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju, zaradi preprodaje delnic Istrabenza.

Glavna obravnava v sojenju zaradi kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic, se je začela marca letos, julija pa naj bi po nekaterih interpretacijah potekel rok za zavarovanje Bavčarjevega in Šrotovega premoženja.

"Ker sta bili družbi Microtrust in Sportina izrabljeni, obstaja nevarnost, da bosta ti družbi premoženje v času preiskave skrili," je ocenil ljubljanski župan. Zavarovanje premoženja je Janković predlagal tudi za Bavčarja. 

Janković, sicer nekdanji predsednik uprave Mercatorja, je v ovadbi, prebrani pred dvema tednoma, sicer sam predlagal, naj tožilstvo v predkazenskem postopku nemudoma ukrepa in zahteva zavarovanje premoženja ovadenih.

"Ker sta bili družbi Microtrust in Sportina izrabljeni, obstaja nevarnost, da bosta ti družbi premoženje v času preiskave skrili," je ocenil ljubljanski župan. Zavarovanje premoženja je Janković predlagal tudi za Bavčarja. Tožilstvo je sicer kasneje v postopku preiskave domnevno sporne preprodaje 7,3-odstotnega deleža Istrabenza sledilo njegovemu predlogu, sodišče pa je Šrotu in Bavčarju začasno zamrznilo premoženje.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja sicer obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.