Slovenija

Brendi še vedno živi v naših srcih

19. 6. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

19. junija 2011 nas je mnogo prezgodaj zapustil eden najbolj priljubljenih in uspešnih slovenskih glasbenikov, ki je ustvaril več kot 600 ljudskih skladb.

Osebni album izvajalca, Mediaspeed

Osebni album izvajalca, Mediaspeed
Brendi v zasedbi Don Juan

Brendi je bil, kakor ga poznamo, vesel, odkrit, skromen in pošten človek, ki je znal marsikomu prisluhniti in pozitivno svetovati. Veliko misli in dobre volje je najprej izrazil v pesmih, katerim radi prisluhnimo. O njem (in za njim) ostajajo številni članki, fotografije, videoposnetki, in kar največ šteje – številni spomini ljudi, ki so ga imeli radi in so z njim delili radosti in bridkosti vsakdana.

Osebni album izvajalca, Mediaspeed
Don Juan in Helena Blagne

Bil je človek, ki je neizmerno ljubil svobodo, med drugim sta ga v to v vsakem trenutku in želji popeljala njegov avtomobil in mobilni telefon, ki sta bila njegovi nepogrešljivi in najpomembnejši materialni dobrini. Pa kitara in klaviature, na katerih je nenehno iskal nove melodije in diktafon ali pozneje kar mobilnik, na katerega si je snemal še besedila, ki so nastajala kadar koli, tudi med vožnjo z avtomobilom,  sprehodi po naravi ali posedanju ob morju, ki ga je tako oboževal. Veliko časa je prebil tudi v domačem glasbenem studiu, kamor je velikokrat poklical domače, jih povprašal za mnenje in jim prvim dal v poslušanje osnutek za prenekatero novo skladbo. Številne skladbe izmed njih – ustvaril jih je več kot 600 – tako ostajajo nepozabne melodije, nekatere celo večne in ponarodele.

Založba Mandarina
Brendi in Korado

Priljubljeni Brendi je bil poleg glasbe tudi gurman

Poleg številnih uspešnic, kot so Zelene oči, Kakšna bo ta nora noč, Zbogom stari jarani, Marjanca, Ti si mi ukradla dušo, Žena me je zapustila, Ona sanja Pariz, Najlepše so kelnarce, Od Murske do Kopra in še bi lahko naštevali, je Branko Jovanovič Vunjak oboževal hrano, predvsem tisto 'na žlico' – pasulj, goveji golaž, zelenjavne mineštre, polnjene paprike s paradižnikovo omako, sarmo s kislim zeljem, ne nazadnje pa tudi kuhano govedino s hrenom. Da ne govorimo o ocvrtih jajcih, ki so bila vsaj trikrat na teden na njegovem jutranjem ali večernem jedilniku in jih je z užitkom pripravljal včasih za vso svojo družino. Oboževal je ribe na žaru, ki jih je na morju z užitkom pripravljal tudi za najbližje prijatelje. Vsako hrano je poduhal, preden jo je okusil – najprej na krožniku ali še v loncu –, da je zaznal tisti pristni vonj, ki premami.

Osebni album izvajalca, Mediaspeed
Oboževal je jedi z žara ...

Iznajdljiv in marljiv, ob gledanju filmov nepopustljiv

Če je imel Brendi vsaj malo prostega časa, si je z veseljem ogledal kakšen zanimiv film, ob katerem se ni pustil motiti. Velikokrat se je tako vživel v katerega od prizorov ali vlog v filmu, in sicer tako zelo, da je zraven glasno komentiral in se tudi razjezil, če je bilo (po njegovem) v filmu kaj nelogičnega ali slabo izpeljano oziroma predvsem nedoživeto odigrano. Kot nam je zaupala njegova žena Danica Žibrat, je rad urejal okolico hiše. »Bil je iznajdljiv in hiter. Marsikatero inovacijo si je izmislil, da si je olajšal kakšno delo. Pri vsakem zahtevnejšem in zamudnem ročnem delu pa si je bil navajen grizljati spodnjo ustnico in se z roko vsake toliko časa  pogladil po glavi. Tudi pri soliranju na kitari si je največkrat grizljal spodnjo ustnico,« pravi Danica, ki ob tem še dodaja, da je precej njegovih značajskih navad podedoval njegov sin, danes 20-letni Dejan Vunjak.

Osebni album izvajalca, Mediaspeed
Brendi s sinom Dejanon in hčerko Tino