Slovenija

Kako so nas olupili Pahor, Janša in Bratuškova?

R.S.
12. 6. 2013, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Finančna situacija Slovenije je sicer daleč od rožnate, zato ukrepov, ki bi bili zaželeni s strani državljanov, ni pričakovati. A glede na mnenje mednarodnega denarnega sklada o napakah, ki so jih storili pri reševanju Grčije, bi pričakovali, da bodo sprejeti vladni ukrepi spodbujali gospodarstvo in potrošnjo.

Thinkstock

Najbolj skrajni ukrep, ki je tudi dvignil največ prahu, je nedvomno dvig davka na dodano vrednost. Ta bo po žepu udaril vse, tudi tiste, ki še tako pazijo pri nakupih. Temu davku se ne more izogniti nihče. Ključni krizni ukrep bo tako dvignil zgornjo stopnjo DDV-ja za dve odstotni točki, z 20 na 22 odstotkov, in spodnjo z 8,5 na 9,5 odstotka.

Drugi davek, ki je stopil v veljavo marca letos in bo zagotovo v blagajno prinesel kar nekaj milijonov, je davek na finančne transakcije. Čeprav so oblasti pozivale in bile predhodno prepričane, da bodo banke davek na finančne transakcije zaradi njegove majhnosti pokrile same, so se več kot očitno zmotili. Banka Slovenije je namreč v preteklih dneh objavila podatek, da so banke nov davek v celoti prevalile na komitente.

Vsi, ki so lastniki nepremičnin, ne glede na to, kakšno je sicer njihovo finančno stanje, bodo podvrženi še davku na nepremičnine, ki naj bi pričel veljati leta 2014. Obdavčene bodo vse vrste stavb in zemljišč, davek pa bo nadomestil davek od premoženja, nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest. Osnova za obdavčitev bo posplošena tržna vrednost, ki je razvidna iz registra nepremičnin, Geodetske uprave RS. Stanovanjske nepremičnine bodo obdavčene z 0,15-odstotno stopnjo, poslovne in industrijske nepremičnine z 0,8-odstotno, nepremičnine za druge vrste rabo, na primer za javno, kmetijsko rabo, pa z 0,5-odstotno. Za zemljišča, namenjena gradnji stavb, in vsa ostala zemljišča pa je predvidena davčna stopnja v višini 0,5 odstotka. Nezasedena stanovanja bodo obdavčena z 0,45 odstotno davčno stopnjo, zemljišča z neizkoriščeno rabo pa z 1,5 odstotka. Občine pa bodo imele tudi možnost povečanja stopnje obdavčenosti za 50 odstotkov.

Ukrepi pa bodo prizadeli tudi gospodarstvo, ki se že sicer težko prebija iz dneva v dan. Davek na sladke pijače bo tovrstno industrijo močno prizadel, saj, kot pravijo, davka zaradi močne konkurence nikakor ne morejo prevaliti na potrošnike. Za 10 odstotkov naj bi se podražili sokovi, sirupi pa tudi do 40 odstotkov. Zakon pa ne predvideva samo obdavčenja tako imenovanih 'nezdravih' pijač, ki vsebujejo sladkor, temveč tudi vseh naravnih sokov in pijač, ki nimajo dodanega sladkorja, ampak tudi popolnoma naravna sladila, kot je stevia.

Skrb vzbujajoče je dejstvo, da bodo ali so varčevalni ukrepi že prizadeli prav ljudi z nizkimi in srednjimi dohodki. Čeprav je večina davkov manjših in naj v denarnicah ne bi pustili prevelikih lukenj, pa vsekakor ni dobro pozabiti na staro ljudsko modrost, ki pravi. »Kamen na kamen – palača, zrno na zrno – pogača.« Ali pa: »Iz malega zraste veliko.« Še vedno pa se brez slabe vesti za prikrivanje sprejetih ukrepov uporablja preusmerjanje pozornosti z drugimi medijsko odmevnimi aferami, kot se je to zgodilo v primeru pobegle Hilde Tovšak, ki se je, zanimivo, zgodil ravno v času sprejemanja zlatega fiskalnega pravila in spremembe referendumske zakonodaje. Naključje?

 

Kaj nam je med drugim prinesel ZUJF?

- Starševsko nadomestilo (dopust za nego in varstvo otroka od 4. do 12. meseca porodniškega dopusta, očetovski dopust in posvojiteljski dopust) se je znižalo na 90 % osnovne plače oziroma ostaja 100 %, če osnova ne presega 763,06 evrov.

- Ukinja 7. in 8. dohodkovni razred pri izplačilu otroškega dodatka, prav tako pa za 10 % znižuje višino dodatka v 5. n 6. dohodkovnem razredu.

- Študentom se je med 15. julijem in 15. avgustom ukinila pravica do subvencioniranega obroka. V ostalem delu leta pa lahko subvencijo koristijo le med 8. in 20. uro.

- Zvišala se je koncesijska dajatev posrednikov študentskega dela z 12 % na 23 %.

- Zvišala se je stopnja davka na vse dohodke iz kapitala z 20 % na 25 %.

- Prepovedani so odpis, delni odpis in obročno odplačevanje davčnega dolga za pravne in fizične osebe, razen v nekaterih posebnih primerih.