Svet

Policija vnovič pregnala tisoče protestnikov s trga Taksim

STA/ M.V.
11. 6. 2013, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tisoči protestnikov so se v večernih urah vrnili na carigrajski trg Taksim, od kjer jih je zjutraj po več kot tednu dni s solzivcem in vodnimi topovi pregnala policija. Ta je tudi tokrat posredovala proti njim in množico vnovič razgnala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Zgodaj zjutraj je na Taksim, središče skoraj dva tedna trajajočih protestov, vdrlo več sto policistov in z njega pregnalo protestnike. Policija je poleg tega z buldožerji odstranila barikade, ki so jih po umiku policije v začetku meseca postavili protestniki. Med obema skupinama so nato več ur potekali spopadi, pri čemer je policija uporabljala solzivec in vodne topove, nekaj protestnikov pa je policiste obmetavalo z molotovkami, pirotehničnimi sredstvi in kamni. Zvečer pa se je policija nenadoma umaknila na vzhodno stran trga in s tem omogočila protestnikom, da so že 12. noč zapored napolnili območje. Kmalu zatem je vnovič posredovala proti njim s solzivcem in vodnimi topovi, poroča AFP.

Srečanje s protestniki

Policijska jutranja akcija je presenetila protestnike, od katerih so številni še spali v bližnjem parku Gezi, saj je do nje prišlo le nekaj ur potem, ko je premier Recep Tayyip Rrdogan za sredo napovedal srečanje s predstavniki protestnikov. Poleg tega je Erdogan danes napovedal ničelno toleranco do protestov. Sporočil je, da so demonstracije doslej terjale štiri smrtne žrtve, ob tem pa se je zahvalil vodstvu policije, katere nasilno posredovanje je branil v luči vandalizma protestnikov.