Slovenija

Kanglerjeva ptičja hišica ne bo 'obsojena'

STA/M.J.
4. 6. 2013, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodne preiskave nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja zaradi primera ptičja hišica ne bo.

Mediaspeed

Po preiskovalni sodnici je tožilsko zahtevo za preiskavo zavrnil tudi zunajrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča, danes piše časnik Delo. Enak razplet naj bi doživela tudi zahteva za preiskavo v zadevi "zemljišče za pravoslavno cerkev".Po odmevnih hišnih preiskavah, ki so jih kriminalisti maja 2011 opravili na mariborskem območju zaradi sumov gospodarskega kriminala, je tožilstvo julija lani zahtevalo preiskavo zoper pet ljudi. Poleg Kanglerja so želeli preiskovati direktorja Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirja Grmeka, vodjo pravne službe v tem podjetju Ireno Železnik, predstavnika Srbske pravoslavne cerkvene občine v Mariboru (SPC) Radivoja Vasića in direktorja komunalnega podjetja Snaga Ivana Hajnška.

Kanglerju je tožilstvo očitalo, da je pri Grmeku in Železnikovi posredoval glede prodaje zemljišča SPC leta 2008, s čimer naj bi bila Mestna občina Maribor oškodovana za dobrega pol milijona evrov. Vasić naj bi Kanglerju v zameno obljubil podporo vplivnih članov srbske pravoslavne skupnosti na volitvah.

Zahtevo za preiskavo je preiskovalna sodnica vrnila tožilstvu v dopolnitev, a se niti po dopolnitvi ni strinjala z uvedbo sodne preiskave. Da ni niti utemeljenega suma, da so osumljenci storili očitana kazniva dejanja, je zdaj pritrdil tudi zunajrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča. Ta v ravnanju osumljenih ni našel kršitve zakonov.

Tožilstvo je želelo preiskovati tudi domnevne nepravilnosti glede naročil oziroma sklenitve pogodbe o zagotavljanju oziroma vzdrževanju programske opreme za mariborsko občino, postavitve nadzornih kamer in brezžičnega interneta, a je tudi glede tega senat po poročanju Dela ugotovil, da Kanglerju in posledično Hajnšku ni mogoče očitati kaznivih dejanj.

Po prepričanju tožilstva je Hajnšek kot solastnik in direktor podjetja MC Line junija 2009 v zameno za domnevno nezakonito pridobljene posle Kanglerju podaril spletno kamero, ki jo je ta namestil v ptičjo hišico pred svojo hišo v Zimici. Obljubil naj bi mu še komplet anten na vikendu na Hrvaškem ter računalnik za Lovsko družino Duplek. A tožilstvo s ponujenimi dokazi očitno ni prepričalo senata, navaja Delo.

Tožilstvo se lahko zoper takšno odločitev pritoži na višje sodišče.

Kanglerja, ki je bil po vrsti protestov konec lanskega leta prisiljen odstopiti z županskega položaja, sicer bremeni vrsta kazenskih ovadb. V primeru sporne dodelitve stanovanja vedeževalki je bil pred dvema tednoma na mariborskem okrajnem sodišču tudi obsojen na sedem mesecev zapora.