Črna kronika

»Mednarodna orožarska afera« ali »Kozlovska sodba v Višnji gori«?

Robert Marin
4. 6. 2013, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sedem let od javnega razpisa za nakup 135 vojaških oklepnikov, pet let od »velikega poka« in po več kot letu in pol od prvega naroka je na sojenju pred ljubljanskim okrajnim sodiščem na sporedu samo še sodba.

Svet24
V podporo Janši in soobtoženim se je včeraj na Tavčarjevi zbralo več sto ljudi.

2. septembra 2008, slabe tri tedne pred državnozborskimi volitvami v Sloveniji, finska televizija YLE predvaja oddajo Resnica o Patrii, v kateri novinar Magnus Berglund objavi, da je Patria plačala 21 milijonov evrov podkupnin za pridobitev 278 milijonov evrov težkega posla na sončni strani Alp. Denar je po besedah finskega novinara romal tudi v žep takratnega preimerja Janše, ki se je po volitvah preselil v opozicijo. »Izkazalo se je, da je veliko pok iz Slovenije na Finsko v svoji aktovki nesel predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in to na osnovi dokazljivo lažnih obtožb,« bo konec leta 2009 izvor afere slovenski javnosti pojasnil Janša.

Ko pa so v javnost pricurljale podrobnosti avstrijske obtožnice v zadevi Patria, se je izkazalo, da sta za »veliki pok« pravzaprav poskrbela Hans Wolfgang Riedl in Walter Wolf, ko sta v poslovalnici banke Sparkasse v Lipnici poskušala dvigniti 2,4 milijona evrov Patriine povizije, a ju je bančni uslužbenec prijavil avstrijskemu notranjemu ministrstvu zaradi suma pranja denarja. Aprila letos je bil Riedl pred dunajskim deželnim sodiščem (nepravnomočno) obsojen na tri leta zapora zaradi podkupovanja v Sloveniji, trije soobtoženi so bili oproščeni, Wolf pa je pobegnil v Kanado in sodbe še ni slišal. Avstrijski sodni mlini so primer na prvi stopnji »zmleli« v enem letu, po približno desetih obravnavnavah, pri nas je trajalo dobro leto in pol, zvrstilo pa se je okoli petdeset obravnav. Na Finskem se bo sojenje predvidoma začelo avgusta, na predhodni obravnavi maja pa se vseh šest obtoženih, med njimi tudi nekdanji direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, izreklo za nedolžne.

Tudi obdolženi v Sloveniji očitke zavračajo, proces pa označujejo za politično motiviran. Teza Janševega zagovornika Francija Matoza, da tožilstvo Janši s tem, ko mu očita, da je na neznanem kraju ob neznanem času na neznan komunikacijski način sprejel obljubo nagrade, krši pravico do obrambe, češ da ni imel možnosti pojasniti, kje je bil na določen dan ob določeni uri, je že ponarodela. Kot je znano, obtožni predlog Janšo, Wolfa, brigadirja Antona Krkoviča, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in upokojenega direktora Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) Jožeta Zagožna bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Ključni dokazi vrhovnega državnega tožilca Andreja Ferlinca so elektronski zapisi in sporočila, ki so jih preiskovalci našli na računalnikih vpletenih posameznikov na Finskem, v Avstriji in v Sloveniji.

Na Črnkovičevem računalniku so kriminalisti npr. našli šablono, ki je nastala le nekaj dni po 1. septembru 2005, ko je v Zagožnovi pisarni na HSE menda potekal odločilni sestanek za sklenitev posla s Patrio. Zbrani naj bi se takrat dogovorili, da bo Črnkovičev Rotis lokalni partner Patrie. V šabloni je zapisana razdelitev denarja, omenja pa se tudi vojaško opremo in formulo »TK + JZ + IC + stranka«. Patriine cekine so si po prepričanju tožilstva razdelili Krkovič, Zagožen, Črnkovič in stranka SDS. Tožilec Ferlinc za Janšo predlaga 24 mesecev zapora, za Krkoviča in Črnkoviča po 22 mesecev, za vse tri pa še 37 tisoč evrov denarne kazni (Zagožen je zaradi bolezni izločen iz postopka, prav tako Wolf, za katerim je razpisana mednarodna tiralica). Obdolženim je tožilec v dobro štel predhodno nekaznovanost, Janši in Krkoviču pa še njune državnotvorne dosežke, a kot pravi, oteževalne okoliščine, predvsem umazan ugled države, vendarle prevladujejo nad olajševalnimi.

»Mednarodna orožarska afera« ali »Kozlovska sodba v višnji gori«? Kakor za koga. Razplet bo znan jutri ob 11h, primer pa s tem še zdaleč ni končan. Precej verjetno je, da bo sodba, bodisi oprostilna bodisi obsodilna, doživela pritožbo, v tem primeru se bo zadeva preselila na višje sodišče. V primeru obsodilne sodbe pa Matoz žuga tudi z evropskim sodiščem za človekove pravice.