Slovenija

Razvoj in proizvodnja Adriinih mobilnih hišic le še v Sloveniji

STA / S.R.
23. 5. 2013, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodišče v Barceloni je za insolvenčno družbo Sun Roller, španskega proizvajalca mobilnih hišic, ki je od leta 2007 v lasti novomeške Adrie Mobil, odredilo postopek likvidacije.

Adria-living.com
Novomeška Adria.

Sun Roller Adriatica s sedežem v Kanižarici, ki v okviru skupine Adria Mobil posluje uspešno, pa bo odslej osrednji nosilec razvoja in proizvodnje teh Adriinih izdelkov.

Iz Adrie Mobil so sporočili, da so z nakupom španskega Sun Rollerja okrepili svojo vlogo v programu mobilnih stanovanjskih enot ter uspešno razvili dopolnilni segment ponudbe avtodomov ter počitniških prikolic. Španski Sun Roller pa kljub izdatnemu angažiranju in finančni podpori matične družbe Adria Mobil v pogojih svetovne finančne krize ter specifičnih težav španskega gospodarstva ni dosegel želenih rezultatov.

Prodaja počitniških prikolic in avtodomov v Španiji se je med letoma 2008 in 2012 znižala za 57 odstotkov, odločitev za uvedbo postopka insolventnosti pa so posledično sprejeli zaradi premajhnega obsega naročil, likvidnostnih težav ter izrazito oteženega zagotavljanja denarja na kapitalskih trgih, so pojasnili.

Sicer se je Sun Roller Španija z večjimi težavami soočil že leta 2009, ko so v družbi uvedli postopek prisilne poravnave in ga po potrditvi predloga upravnega odbora o finančnem in poslovnem prestrukturiranju predlani končali.

Kot njegov večinski lastnik je Adria Mobil španskemu Sun Rollerju zagotovila svež kapital za ohranjanje poslovne stabilnosti ter hkratni dvig konkurenčnosti, vendar pa ta njena družba s svojimi poslovnimi izidi ni upravičila nadaljnjih vlaganj, so dodali.

Likvidacija španske družbe Sun Roller na poslovanje matične družbe Adria Mobil kot tudi na prodajo njenih izdelkov - počitniških prikolic, avtodomov in vanov - ne bo vplivala, saj gre kljub programski sorodnosti za dva različna trga z drugačno organizacijo prodajne mreže, so še sporočili iz Novega mesta.