Slovenija

Nekateri gledalci boste lahko ostali brez zvoka

STA / S.R.
23. 5. 2013, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Javni zavod RTV Slovenija oziroma njihova enota Oddajniki in zveze načrtuje, da bo novo, drugo omrežje za digitalno prizemno televizijo (DVB-T) uradno začelo delovati 14. oktobra.

Thinkstock
Zaradi spremembe standarda zvoka bodo nekateri gledalci ostali brez zvoka.

Skupaj s tem pa se obeta nekaj sprememb tako za gledalce kot komercialne programe, ki zdaj oddajajo v prvem, javnem omrežju DVB-T.

"Izgradnja omrežja za multipleks C poteka po predvidenem časovnem načrtu," je za STA glede drugega omrežja povedal direktor Oddajnikov in zvez Miran Dolenec in dodal, da bo pokritost omrežja do predvidenega zagona 14. oktobra postopoma naraščala do zahtevanih 96 odstotkov.

Skladno z zakonom o digitalni radiodifuziji takrat na javnem omrežju oziroma multipleksu A ne bodo smeli več oddajati komercialnih programov. Na multipleksu A bodo tako ostali le programi nacionalne RTV in pa en program posebnega pomena. Vsi ostali programi komercialnih televizij se bodo morali seliti na multipleks C.

Ob tem pa Dolenec opozarja, da je bila ponujena cena na razpisu za operaterstvo multipleksa C izračunana skladno z razpisnimi pogoji za 70-odstotno zasedenost multipleksa. V primeru manjše zasedenosti pa se bo cena ustrezno povečala. "Trenutno nimamo zagotovil za doseganje tolikšne zasedenosti, zato je povečanje cene zelo verjetno," je pojasnil.

Zasedenost bi sicer lahko povečali tudi z vklopom dodatnih televizijskih programov, ki se sedaj ne oddajajo v multipleksu A, vendar morajo izdajatelji teh programov pridobiti dovoljenje agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) za prizemno digitalno oddajanje. Apek po navedbah Dolenca ustreznega razpisa še ni objavil.

Poleg tega Dolenec izpostavlja, da bo pokritost omrežja multipleksa C nekoliko manjša od pokritosti omrežja multipleksa A. Oddajne naprave za multipleks C ne bodo nameščene na približno 70 manjših TV-pretvornikih po Sloveniji.

Zato gledalci teh manjših krajev ne bodo mogli več sprejemati komercialnih programov s pomočjo antene, opozarja prvi mož Oddajnikov in zvez. Omrežje multipleksa C bo sicer po njegovih besedah možno razširiti tudi na te kraje, vendar se morajo s takšno širitvijo strinjati vsi izdajatelji programov v multipleksu C.

Gledalcem televizijskih programov z digitalnih prizemnih omrežij multipleksa A in C pa se obeta še ena sprememba. Po zahtevi Apeka bodo Oddajniki in zveze spremenili standard kodiranja zvoka na obeh multipleksih.

Sprememba bo za večino gledalcev povsem neopazna. Manjši del, ki ima neustrezno sprejemno opremo (digitalni pretvornik ali televizor) pa bo ostal brez zvoka. Ti gledalci bodo morali nabaviti novejšo sprejemno opremo, ki jim bo omogočala še naprej nemoteno sprejemanje televizijskih programov.

Število teh gledalcev je po navedbah Dolenca težko oceniti, predvideva pa se, da jih je od nekaj tisoč do največ 20.000. O datumu te spremembe trenutno sicer še ni odločeno.