Zanimivosti

Stara zgodba - Galaxy S4 krši 'jabolčne' patente

STA / S.R.
23. 5. 2013, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški računalniški velikan Apple azijskemu tekmecu Samsung Electronics očita, da s svojim novim pametnim telefonom Galaxy S4 krši celo vrsto njegovih patentov.

Reuters

Medtem pa nova Samsungova prodajna uspešnica ruši rekorde - v manj kot mesecu dni, odkar je Galaxy S4 prišel na trg, so ga prodali že v deset milijonih primerkov.

Apple je pri sodišču v Severni Kaliforniji, kjer zoper različne modele pametnih telefonov serije Galaxy teče že več postopkov zaradi domnevnega kršenja patentov, vložil zahtevek, naj se v postopek vključi tudi novi Samsungov model Galaxy S4, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Iz zahtevka je razvidno, da je Apple konec aprila vzel pod drobnogled Samsungov Galaxy S4 in njegove prilagoditve Googlovemu mobilnemu operacijskemu sistemu Android Jelly Bean. Od osmih patentov, glede katerih v ZDA že tečejo postopki, jih novi Samsungov pametni telefon po Applovem mnenju pet krši na enak način, kot je značilno tudi za druge aparate iz serije Galaxy.

Konkretno to pomeni, da Galaxy S4 krši Applove patente z uporabo različnih Googlovih tehnologij. V dveh primerih se patenti nanašajo na Applovo govorno aplikacijo Siri, v ostalih treh pa na uporabniški vmesnik in upravljanje s podatki.

Apple in Samsung sta že dlje časa v sporu zaradi kršenja patentov. Skorajda izključno gre za zaščitene tehnologije, ki se uporabljajo pri iphonih in ipadih. Samsung je bil pred časom že obsojen na plačilo visoke milijonske kazni, ker ga je sodišče spoznalo za krivega kršenja Applovih patentov.

Ravno danes so iz Samsunga sporočili, da so od 26. aprila, ko so prišli na trg, prodali že deset milijonov primerkov pametnega telefona Galaxy S4. Njegov predhodnik Galaxy S3 je za dosego tega mejnika potreboval 50 dni.