Slovenija

Kaj se je zgodilo v primeru Tovšakove?

STA / S.R.
23. 5. 2013, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek se glede izginotja Hilde Tovšak sestaja z vodstvom policije, tožilstva, sodstva in pristojnima ministroma.

Mediaspeed
Stanislav Veniger, generalni direktor policije

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pričakuje pogovor o sistemskih vprašanjih in ne o odprtih zadevah, prvi mož policije Stanislav Veniger pa pravi, da bo spregovoril tudi o orodjih, ki policiji manjkajo.

Bratuškova je sestanek sklicala, ker želi na srečanju s pristojnimi ugotoviti, kaj se je v primeru izginotja nekdanje prve dame Vegrada dejansko zgodilo, kako rešiti položaj in kaj je treba storiti, da do takih primerov ne bo več prihajalo.

Generalni direktor policije pred sestankom v izjavi za medije ni pojasnil poteka iskanja Tovšakove. "Tudi kar vem, ne morem povedati," je dejal. Potrdil pa je, da so preverili posnetke s kamer v celjskem priporu, kjer je neka oseba Tovšakovi pomagala prazniti celico.

Kot je napovedal, bo na sestanku podal poročilo dosedanjega dela in povedal, katera orodja, ki jih imajo druge evropske države, Slovenija pa ne, policiji manjkajo, da bi lahko bila bolj uspešna. Gre denimo za možnost uvedbe posebnih preiskovalnih ukrepov zoper sorodnike v primerih iskanja oseb, za katere je razpisana tiralica.

Na vprašanje, ali pričakuje, da se bo že danes razčistila tudi odgovornost, pa je Veniger odgovoril, da to ni njegova stvar.

Po besedah Masleše sistemska vprašanja, o katerih bi se morali pogovoriti, zadevajo tudi obremenitev sodnega sistema, tožilstva, pomanjkanje kadrov. Glede v medijih objavljenih informacijah o izginulih straneh v kazenskem spisu je dejal, da je sodniku, ki to pregleduje, odredil, naj preveri tudi to in se glede tega opredeli.

Sestanek pri premierki je po mnenju Masleše nenavaden. Sam namreč razume, da je na sestanek povabljen, ne pa, da je sklican. Zato je nenavadna po njegovem mnenju komunikacija izvršilne in zakonodajne veje oblasti. Če se bomo o načelnih vprašanjih pogovarjali, ni nobene težave, a poročila o primeru ne bo, je pojasnil.

Bratuškova sicer pričakuje, da bodo našli krivca za pobeg Hilde Tovšak. A Masleša čaka na obe poročili, obe zadevi sta po njegovih besedah odprti. O odgovornosti bodo, tako je dodal, lahko govorili šele po tem, ko bodo poročili dobili.

Na vprašanje, ali je kot šef v sodstvu pripravljen sprejeti odgovornost, če se izkaže, da so bile napake v tem primeru storjene na njihovi strani, je odgovoril, da sam odgovarja predvsem za delo Vrhovnega sodišča RS. Po njegovih besedah v sodstvu tudi ni objektivne odgovornosti, ker so sodniki pri delu neodvisni. Če gre za organizacijske pomanjkljivosti pri delu, ki pripeljejo do napak, lahko odgovarja predsednik sodišča, a objektivne odgovornosti ni, je dodal.

Izjavo pravosodnega ministra Senka Pličaniča, da je čas, da se pravosodje strezni, pa je Masleša komentiral z oceno, da pravosodni minister velikokrat prehiteva stvari, preden se seznani z dejstvi. Za sodstvo pa je značilno, tako Masleša, da ravna preudarno. "Prvo se seznani z dejstvi, potem pa skušamo ugotoviti, če je kaj šlo narobe. In če je šlo pri nas kaj narobe, bomo potegnili konsekvence," je zagotovil.

Po njegovih besedah se bo treba celovito seznaniti z ugotovitvami tako sodstva kot tožilstva v primeru Tovšakove. Meni pa, da pri tem ne bo podajanja odgovornosti.

Dejal je še, da za zdaj ne more reči, da je šlo za kakršno koli napako. Edino, kar je, je bilo po njegovih ocenah nekoliko dolgo odločanje o podaljšanju pripora. A tudi pri tem je treba počakati razlage sodnikov, saj da sama časovna dejstva brez utemeljitev vpletenih ne pomenijo nič. Kakršne koli ocene bi bile sedaj po njegovem mnenju špekulacije.

Tudi glede poziva Tovšakovi k prestajanju kazni v zadevi Čista lopata Masleša čaka na poročilo.

Bratuškova, notranji in pravosodni minister Gregor Virant in Senko Pličanič ter generalni državni tožilec Zvonko Fišer pred sestankom, ki se je sicer začel takoj po seji vlade, niso dajali izjav.

Pličanič je sicer že na seji vlade predstavil ukrepe, ki so jih pripravili na ministrstvu s ciljem, da se primer Tovšakove ne bi več ponovil. Medijem jih bo, kot je napovedal, predstavil po sestanku. Že v sredo pa so z ministrstva sporočili, da ukrepi zajemajo tri vsebinske sklope: z zakonskimi spremembami do učinkovitejšega pravosodja, večja osebna odgovornost v pravosodju in imenovanje skupine ekspertov. Pličanič naj bi sicer danes dobil tudi poročilo o delu Specializiranega državnega tožilstva.