Slovenija

Slovenija bo naredila domačo nalogo

STA / S.R.
9. 5. 2013, 18.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je na podlagi današnje predstavitve ukrepov vlade za STA ocenil, da bo Slovenija s programom stabilnosti in nacionalnim reformnim programom prepričala Evropsko komisijo in nato na podlagi sprejetih programskih dokumentov tudi naredila svojo domačo nalogo.

Mediaspeed
Matjaž Han, SD.

Han je povedal, da je po seji vlade že govoril z ministri iz vrst SD. Ti naj bi mu povedali, da je vlada pridobila strokovna pojasnila, zakaj je bolj pametno dvigniti davek na dodano vrednost (DDV) kot uvesti krizni davek. Pred tem so v stranki dvig DDV ocenjevali kot skrajni ukrep.

V SD so po današnjih odločitvah zadovoljni predvsem zato, ker sta bila sprva načrtovana oba davka, vlada pa se je za zdaj odločila le za enega.

Minister za finance Uroš Čufer je sicer danes povedal, da nabor ukrepov še ni dokončen, a ob tem nakazal, da si želi več ukrepov na strani odhodkov. V SD so danes vladi predstavili nekaj svojih predlogov in Han meni, da bi se jih nekaj še lahko uvedlo.

Med drugim so predlagali uvedbo davčnih blagajn po hrvaškem vzoru. Avtomatično bi obdavčili tudi vse transakcije v davčne oaze, na drugi strani pa bi vsem tistim, ki bi sredstva iz tovrstnih davčnih jurisdikcij prenesli nazaj v Slovenijo, ponudili davčno amnestijo s sedemodstotno obdavčitvijo.

V SD pozivajo tudi k pripravi ukrepov za zmanjšanje število občin oziroma k spodbudam za njihov združevanje,

Han meni, da so tudi nekateri od danes potrjenih ukrepov plod idej SD. Omenil je davek na nepremičnine.

Največ pomislekov imajo v SD glede privatizacije. Pred današnjo sejo vlade so predlagali, da se prodaja državnega premoženja odvije le na podlagi strategije za upravljanje kapitalskih naložb države. Vlada pa je danes DZ predlagala paket 15 podjetij, iz katerih naj bi se država v celoti umaknila. Med temi sta tudi Telekom Slovenije in NKBM.

Han je danes pohvalil dejstvo, da je na seznamu več podjetij, saj bo država tako lažje našla dobre kupce za nekatere izmed njih. Vseeno pa ministri iz vrst SD vladnega predloga danes niso podprli. Vodja poslancev druge največje vladne stranke je pojasnil, da ima pač SD svoj program in svoje poglede, na ministre pa bi utegnila vplivati tudi hitrost odločitve.

Han je napovedal, da bo v koaliciji potrebnih še nekaj pogovorov glede tega vprašanja, za SD pa je pomembno tudi, za kaj se bo kupnina od prodaj namenila in kaj bo privatizacija pomenila za razvoj teh podjetij.