Slovenija

Kako zaupati vladi, ko pa dogovor z njo ne drži niti en dan?

STA / S.R.
9. 5. 2013, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija bo do ukrepov kritična in bo povedala, da z dvigom davkov zaviramo gospodarstvo, meni vodja poslancev NSi Matej Tonin.

Mediaspeed
Matej Tonin, NSi

Sprašuje se, kako naj tej vladi zaupajo, ko pa dogovor z njo ne drži niti en dan. Spomnil je na sredina pojasnila, da je krizni davek dejstvo, DDV pa skrajni ukrep. Sicer v NSi pozdravljajo namero privatizacije.

"Vreme je danes stabilno, stvari v državi pa se očitno spreminjajo iz ure v uro," je danes predstavljeni vladni program stabilnosti in reformni program v DZ komentiral Tonin.

Spomnil je, da sta predsednica vlade Alenka Bratušek in minister za finance Uroš Čufer na sredinem sestanku opoziciji pojasnila, da je krizni davek golo dejstvo, davek na dodano vrednost pa da bo skrajni ukrep. Danes je vlada sporočila, da predlaga dvig DDV, krizni davek pa da je skrajni ukrep. "Težko si predstavljam, kaj tako dramatičnega se je spremenilo, da je vlada tako hitro spremenila svoje stališče," je dejal Tonin.

NSi sicer ocenjuje, da z dvigovanjem davkov ne moremo odpraviti krize ali ublažiti njenih posledic. "To je približno tako, kot da bi se želeli v avtomobilu peljati hitreje, obenem pa pritiskate na zavoro," je ponazoril Tonin. Po njegovih besedah namreč z dvigovanjem davkom prizadenemo realni sektor, ki danes še edini ustvarja proračunske prilive. Če pa bomo "še tega stisnili", Tonin ne ve, od česa bo Slovenija še živela.

Ob tem pa v NSi ugotavljajo, da je vlada upoštevala nekatere predloge opozicije, zlasti povezane s privatizacijo. Politika se mora umakniti iz gospodarstva, zunanjim investitorjem moramo dati sporočilo, da smo odprti navzven, meni Tonin.

NSi sicer predlaga, da vlada še bolj dela na zmanjšanju odhodkov in tudi na privatizaciji in obenem obžalujejo, da vlada odstopa od nekaterih projektov prejšnje vlade, kot je denimo zakon za uravnoteženje javnih financ. Ustavno sodišče je namreč po Toninovih besedah reklo, da ni dovoljeno selektivno posegati v pokojnine, ni pa reklo, da ne smejo linearno zmanjšati najvišjih pokojnin. Tu so po mnenju NSi rezerve. Predlagajo še krčenje javnega sektorja, saj da se z zniževanjem plač le prelaga težavo.

Države, ki so šle v to smer, so se po besedah Tonina nekako "izvile" iz težav, tiste, ki so poskušale z zviševanjem davkov, pa ne. "Zakaj bi odkrivali toplo vodo, če so jo odkrile že druge države," se Tonin sprašuje ob dvigu DDV.

Spomnil je še, da ima Slovenija realno težavo s kredibilnostjo, saj da smo v poročilih, ki smo jih pošiljali v tujino, že marsikaj navajali, ne pa tudi izpolnili.