Slovenija

Semolič pozdravil umik kriznega davka

STA / S.R.
9. 5. 2013, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zagotovo je dobro, da je vlada umaknila krizni davek, ki bi neposredno prizadel plače delavcev in pokojnine, se je na napoved premierke Alenke Bratušek odzval predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Mediaspeed
Magister Dušan Semolič.

V zvezi z zvišanjem DDV že 1. julija je dejal, da bo prizadelo zlasti tiste s podpovprečnimi plačami in da bo zmanjšalo povpraševanje.

Menu ukrepov, ki ga je ponujala vlada, je bil slab, vlada pa se je med slabimi variantami odločila za DDV, je za STA dejal prvi mož Zveze svobodnih sindikatov Slovenje (ZSSS) Semolič.

Zvišanje DDV bo po njegovih besedah prizadelo standard ljudi, "in sicer zlasti tistih, ki imajo podpovprečne plače in pretežni del prejemkov porabijo za preživetje iz meseca v mesec".

Poleg tega bo imel višji DDV tudi negativne posledice na povpraševanje, je menil Semolič. Dodal je, da bodo nižje povpraševanje čutili tudi v podjetjih, zlasti v živilsko-predelovalni industriji in delu trgovine, ki se ukvarja s prodajo prehrambenih artiklov.

Po njegovem mnenju bi bilo treba, če že, bolj obremeniti luksuzno blago, saj se da lepo živeti tudi brez njega.

Predsednik ZSSS je bil ob tem kritičen, ker da vlada tako pomembne ukrepe pripravlja "na horuk", jih spreminja iz ure v uro. V tej luči pogreša izračune.

Vsi ti ukrepi v prvi vrsti predstavljajo reševanje bank in ne dajejo jamstva, da bo vladi uspelo rešiti težave, je prepričan. "Gre za novo valjenje bremen na ljudi, ne le na delavce, temveč tudi upokojence," je sklenil.

Vlada se je odločila, da s 1. julijem zviša DDV, zaenkrat pa še ne bo uvedla kriznega davka. Z letom 2014 bo uvedla davek na nepremičnine in ustavila zniževanje davka od dohodkov pravnih oseb, med drugim pa predlaga tudi zvišanje sodnih taks in davek na srečke.

Skupaj to pomeni 540 milijonov evrov dodatnih proračunskih prihodkov, enak znesek varčevanja pa je predviden tudi na odhodkovni strani, je na novinarski konferenci po današnji seji vlade povedala premierka Alenka Bratušek.