Slovenija

Nižji prispevki za prostovoljno pokojninsko zavarovanje za brezposelne

STA / J.P.
8. 5. 2013, 16.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mesečno obračunani prispevki za brezposelne letos znašajo 59,43 evra.

Durs

Davčna uprava je sporočila, da bodo po uveljavitvi novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju že ta mesec veljali nižji prispevki za brezposelne, ki so bili do konca leta 2012 prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Davčna uprava bo novi znesek prispevkov upoštevala tudi že pri obveznosti za mesec april 2013, katere rok za plačilo se izteče 15. maja. Znižana osnova po navedbah Davčne uprave ne velja za vse kategorije oseb, ki so prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Tistim, ki so upravičeni do znižane osnove, bo davčni organ preveč plačane prispevke v preteklih mesecih vrnil po uradni dolžnosti do 5. avgusta letos. Po poteku navedenega roka je zavarovanec upravičen do zamudnih obresti v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek.

Tisti, ki so se v obdobju med 1. januarjem in 7. majem 2013 odjavili iz obveznega zavarovanja, se lahko do 6. junija 2013 ponovno prijavijo v obvezno zavarovanje, pri čemer bo prijava veljala za nazaj. Prispevke za to obdobje pa bodo doplačali do 8. julija 2013, so pojasnili na davčni upravi.

Z novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je urejeno prehodno obdobje za dvig najnižje osnove za plačilo prispevkov za brezposelne, spremembe pa se uporabljajo od 1. januarja 2013. V prehodnem obdobju bo osnova za prispevke letos 16 odstotkov od povprečne plače, prihodnje leto pa 18 odstotkov. V letih od 2015 do 2020 pa se bo osnova poviševala za sedem odstotnih točk letno in bo tako ob koncu prehodnega obdobja znašala 60 odstotkov od povprečne plače, so še sporočili iz davčne uprave.