Slovenija

Sindikati od vlade želijo konkreten predlog ukrepov

STA / S.R.
8. 5. 2013, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sindikati pred današnjimi pogajanji z vladnimi pogajalci od njih pričakujejo nov predlog ukrepov.

Mediaspeed
Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture.

Kot je za STA dejal sindikalist Branimir Štrukelj, namesto lepotnih popravkov želijo konkreten približevalni predlog. Vlada verjame v dogovor do sredine prihodnjega tedna, a za Štruklja so "vse srede preblizu", dokler se vlada ne začne zares pogajati.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je za STA ob prihodu na pogajanja pojasnil, da želijo nekaj, kar bo lahko razumeti kot voljo vlade, da se začne pogajati o masi plač. To so sindikati po njegovih besedah zahtevali že pri vladi Janeza Janše in zaradi odklanjanja tega je že prišlo do ene stavke, zato Štrukelj upa, da ne bo prišlo še do ene.

Medtem ko je glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant po torkovih pogajanjih za STA izrazil upanje, da bodo s sindikati dosegli dogovor v torek ali sredo prihodnji teden, pa po mnenju Štruklja minister "zelo skrajšuje te roke in je optimističen", hkrati pa da vztraja pri ultimatu glede višine znižanja mase za plače v javnem sektorju. "Dokler se ne bo začel pogajati, so vse srede preblizu," je poudaril.

Po mnenju vodje pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Draga Ščernjaviča so se sindikati z vlado že trikrat razšli na istih številkah pri masi za plače. Zato pričakujejo, da jim bo vlada danes predstavila konkreten približevalni predlog, saj se v nasprotnem primeru nima več smisla pogajati, je dejal za STA.

Virant medtem pred pogajanji ni želel dajati izjav, saj da najprej želi povedati sindikatom, "kaj je na stvari".