Slovenija

Kljub stavki dela policistov na mejnih prehodih za zdaj ni zastojev

STA / J.P.
26. 4. 2013, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kljub zaostreni stavki Policijskega sindikata Slovenije in predprazničnem koncu delovnega tedna na mejnih prehodih za zdaj ni daljšega čakanja.

Dolenjski list

Del slovenskih policistov bo zaostreno stavkal do predvidoma 5. maja, medtem pa hrvaški policisti med prazniki najverjetneje ne bodo stavkali.

Hrvaški policijski sindikat namreč na svoji spletni strani člane poziva zgolj k protestom, ki jih zaposleni v javnem sektorju organizirajo 1. maja v Zagrebu, medtem ko stavkovne aktivnosti hrvaških policistov v tem trenutku niso predvidene.

Policijski sindikat Slovenije pa je danes zaostril stavkovne aktivnosti na območju celotne države. Zaradi konca tedna in vmes tudi prvomajskih praznikov je pričakovati povečan promet v smeri turističnih krajev ter na mejnih prehodih s Hrvaško.

Ob tem sta tako predsednik sindikata Radivoj Uroševič kot minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant v četrtek izrazila željo, da državljani zaradi stavkovnih aktivnosti policistov ne bi imeli težav. Stavkajoče na kakšnem mejnem prehodu bo sicer Uroševič skušal prepričati, naj ne izvajajo stavke tako intenzivno, da ne bi res prihajalo do nezadovoljstva pri večjem številu prebivalstva, je zatrdil.

Napovedal je tudi, da bodo aktivnosti prilagajali glede na dinamiko in uspešnost pogajanj. Sindikat, ki sicer izvaja stavkovne aktivnosti od 10. januarja letos, se namreč poleg skupnih pogajanj vlade in sindikatov javnega sektorja pogaja še ločeno z Virantom. Po četrtkovem sestanku so po besedah Uroševiča prišli zelo daleč, zato bi v prihodnjih dneh lahko prišli tudi do sporazuma.

A v današnjem sporočilu za javnost so iz sindikata sporočili, da zaostrenih stavkovnih aktivnosti za zdaj ne bodo preklicali. Nadaljevali jih bodo kot "zadnje resno opozorilo vladi, da zaposleni po štirih letih odrekanja, jemanja in sladkih obljub politike o pravnem in poštenem sistemu ter kaznovanju odgovornih za nastali položaj" iz plač in drugih pravic iz delovnega razmerja v policiji in ministrstvu več ne dajo.

"V Policijskem sindikatu Slovenije razumemo vztrajanje vlade na nujnem dodatnem znižanju stroškov dela in izsiljevanjem z linearnem enostranskem znižanju plač v javnem sektorju kot nadaljevanje politike destruktivnega rušenja socialne države ter nadaljevanje plenjenja slovenske povprečne družine za poplačilo napak slovenske politične in gospodarske elite, ki so nas pripeljale v današnjo situacijo," še navajajo v sindikatu.