Svet

Ameriški kongres ustavil prisilne dopuste zračnih kontrolorjev

STA / J.P.
26. 4. 2013, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški kongres je danes potrdil predlog zakona, ki odpravlja potrebo po prisilnih neplačanih dopustih za kontrolorje poletov.

Wikipedia

Kongresniki in senatorji so bili v ukrep prisiljeni spričo vse večjega nezadovoljstva potnikov, ki se zaradi varčevalnih ukrepov soočajo z zamudami letal.

Američani ne praznujejo praznika dela 1. maja, razen kongresnikov, ki so si v tem času omislili teden dni spomladanskih počitnic. Zakon so sprejeli pred odhodom nanje.

Predlog zakona, ki ga bo podpisal predsednik ZDA Barack Obama, dopušča zvezni upravi za zračni promet (FAA), da obvezne prihranke v porabi najde drugje.

FAA mora skupaj z drugimi vladnimi agencijami do 30. septembra zmanjšati porabo za skupaj 86 milijard dolarjev. Delež FAA je 637 milijonov dolarjev.

Ker gre za avtomatično krčenje porabe po vseh postavkah, je morala FAA za 200 milijonov dolarjev znižati stroške za 15.000 kontrolorjev letenja. Od nedelje jih je začela pošiljati na neplačane prisilne dopuste.

Letalske družbe in piloti so vložili tožbo, ker so dobro vedeli, kaj se bo zgodilo, kongres pa se je delal gluhega in slepega, dokler niso začela prihajati besna poročila potnikov o številnih zamudah in odpovedih letov.

Senat je predlog zakona sprejel v četrtek brez razprave, v predstavniškem domu pa je bilo nekaj tarnanja republikancev, ki so za zaplete krivili predsednika Baracka Obamo in demokrate. Ti naj bi bili odgovorni, da je javnost jezna.

Demokrati jim odgovarjajo, da z Obamo že od 1. marca, ko so varčevalni ukrepi stopili v veljavo, pozivajo k bolj pametnemu načinu za zmanjšanje primanjkljajev.