Slovenija

Banke do konca julija potrebujejo 900 milijonov evrov

STA/R.S.
24. 4. 2013, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada v osnutku nacionalnega reformnega programa (NRP) navaja, da potekajo pripravljalni postopki za prenos slabih terjatev na t.i. slabo banko.

Thinkstock

Natančnega roka vlada še ne more podati, a izvedba naj bi bila mogoča v nekaj mesecih. Po trenutnih vladnih ocenah naj bi banke ob tem do konca julija potrebovale 900 milijonov evrov dodatnega kapitala.
Vlada v osnutku programa pojasnjuje dosedanje postopke pri izvajanju zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in pa predvideno delovanje sanacije slabih bančnih terjatev, ki ga predvideva zakonska podlaga.
Kot so že večkrat dejali tudi vladni predstavniki, postopki za pripravo procesa sanacije slabih bančnih terjatev s pomočjo slabe banke potekajo. Usklajuje se metodologija vrednotenja terjatev, poteka razvrstitev terjatev za prenos ter orodij, ki se bodo uporabila za te prenesene terjatve.
Premierka Alenka Bratušek je ta teden napovedala, da bo vlada uporabila vsa orodja, ki jih zakon predvideva. Med temi so tudi državne garancije.
Vlada točnega datuma za izvedbo ukrepov v osnutku še ne more podati, a naj bi bila ta možna v nekaj mesecih.
Nova je predvsem ocena, da bo treba banke do konca julija dokapitalizirati za 900 milijonov evrov, čeprav priznava, da s končnim zneskom dokapitalizacij še ne razpolaga.
Ob tem dodaja, da tudi ob tolikšnem povečanju kapitala še vedno obstaja možnost nadaljnjih dokapitalizacij, ki bodo odvisne od "razvoja slovenskega gospodarstva in dosežene vrednosti sredstev bank pri prenosu na slabo banko".
Vlada se posveča tudi upravljanju z državnimi naložbami, pri čemer kot osnovo za njegovo izboljšanje v skladu s koalicijskimi dogovori navaja obstoječi zakon o Slovenskem državnem holdingu. Upravljanje premoženja bo temeljilo na dolgoročni strategiji, v kateri bodo tudi jasni srednjeročni cilji države glede upravljanje z njenim premoženjem.
Vlada navaja prve manjše spremembe zakona o holdingu, ki ga prav danes sprejema DZ, obljublja pa tudi celovite spremembe v skladu s koalicijsko pogodbo. Ključna novost bo predvsem to, da holding ne bo lastnik, ampak le upravljavec premoženja. Ta zakonske spremembe bodo sprejete do konca junija, do poletja pa naj bi država začela postopke za prodajo prvih podjetij.