Slovenija

Rebolj: Študijskih programov ne bomo zdesetkali

STA / J.P.
3. 4. 2013, 19.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Današnji protest študentov treh fakultet mariborske univerze prorektor za študentska vprašanja Robert Presker razume predvsem kot logično posledico akutnih težav.

Mediaspeed
Rektor mariborske univerze Danijel Rebolj

Univerza se je v težavah znašla zaradi nerazumnih rezov v njeno financiranje. Rektor mariborske univerze Danijel Rebolj pa je za STA zagotovil, da programov ne bodo "zdesetkali".

Po sklepu senata mariborske univerze s 26. marca so morali zaposleni na sedmih fakultetah mariborske univerze, ki so lani poslovale negativno, do petka namreč podpisovati izjave o izpolnjevanju obveznosti ne glede na višino plačila. To je sprožilo veliko nezadovoljstvo med zaposlenimi, ki so opozarjali, da tako podpisujejo "bianco menico" za neplačano delo.

Rebolj je prepričan, da je treba zagotoviti, da se bodo razpisani programi tudi v celoti izvedli v okviru finančnih sredstev, ki jih bodo v ta namen dobili. "To je zelo racionalen sklep, ki tudi zagotavlja študentom, da bodo tisto, v kar se bodo vpisali, tudi dokončali," je za STA dejal Rebolj in zagotovil, da "programov ne bodo zdesetkali".

Prav tako obljublja, da osnovnih plač ne bodo zmanjšali, vprašanje je le, ali bo izplačano tudi dodatno, nadurno delo.

Ker je velika večina fakultet razen ene izjavo podpisala brez "dramatiziranja", Rebolj sklepa, da so študenti očitno dobro informirani. Glede na to in dejstvo, da bo razpis podiplomskih študijskih programov za prihodnje študijsko leto izšel šele maja, pa se Rebolj vendarle sprašuje, zakaj študenti protestirajo ravno zdaj.

Rebolj se sicer zavzema, da je treba visokemu šolstvu in znanosti zagotoviti več denarja oziroma celotna sredstva, zagotovljena z amandmajem k letošnjemu proračunu v višini 16 milijonov evrov in ne polovica, kolikor je temu področju prejšnji minister "samovoljno namenil". Zato je rektor mariborske univerze, kot je še dejal, v torek ob srečanju z ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom apeliral, naj znanosti nameni večji delež.

A po Reboljevih besedah je najpomembnejše, da dosežejo dogovor z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport o trajnih rešitvah, ki bodo preprečile tovrstne situacije v prihodnosti. Če se bodo uspeli dogovoriti za ustrezno financiranje, potem bo vsakdo prejel izplačane tudi tiste tako imenovane nadobremenitve, je optimistično dejal Rebolj.

O problematiki bo prihodnji torek razpravljal tudi Študentski svet univerze na svoji izredni seji.

Tudi prorektor univerze Presker meni, da je današnji protest študentov izraz nakopičenih problemov. Nekateri izmed teh so znani že dalj časa, drugi so nastali ob razpisu podiplomskega študija, za vse pa velja, da je zanje potrebno poiskati dolgoročne rešitve, je sporočil Presker.