Slovenija

Lukšič zadovoljen z 'bianco' odstopno izjavo Zorana Jankovića

STA / P.R.
22. 2. 2013, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik SD Igor Lukšič meni, da je t. i. bianco odstopna izjava Zorana Jankovića dovolj dobra popotnica za novo vlado, da gre naprej brez bremena poročila KPK.

Danes se je Lukšič že sestal s kandidatko za mandatarko Alenko Bratušek, s katero sta se med drugim pogovarjala o programu vlade, ki jo sestavlja, in morebitnih spremembah resorjev.

Lukšiču namreč do sedaj Jankovićeva zamrznitev funkcije predsednika PS ni zadostovala, pač pa je vztrajal, da mora Janković odstopiti z mesta predsednika stranke, da bi lahko z njimi sestavljali vlado. Tudi predsedstvo SD je v četrtek sklenilo, da bodo podprli nezaupnico vladi Janeza Janše le, če Zoran Janković odstopil z mesta predsednika PS.

Glede t. i. bianco odstopne izjave Jankovića pa je danes Lukšič dejal, da ta zadostuje, saj da je sedaj le vprašanje minut. "On je sedaj izjavo že podpisal in deluje, vstopi pa v veljavo tisti hip, ko bo vlada izvoljena. Zame je pomembno in je bil pogoj, da ni nekih fig v žepu in bi on (op. a. Janković) šele potem pisal izjavo, ko bi bila vlada izvoljena," je pojasnil predsednik SD.

Lukšič je v izjavi za javnost po pogovorih z Bratuškovo dejal, da so se pogovarjali o tem, "kakšni koraki so potrebni, da pridemo čim prej do konstruktivne nezaupnice in do vlade, ki bo Slovenijo končno prestavila iz te agonije, v kateri smo danes".

Tako so se dogovorili, da bo Bratuškova pripravila program vlade, govorili pa so tudi o morebitnih spremembah resorjev. Tako se strinjajo, da bo kultura spet pod ločenim ministrstvom, tožilstvo pa ne več v pristojnosti notranjega ministrstva, je dejal Lukšič.

O sami razdelitvi resorjev pa po njegovih trditvah danes še niso govorili. Pričakuje namreč, da bo to iniciativo imela Bratuškova in da bo tudi s tem prevzela odgovornost. Pogoj za trdno vlado je, da imamo jasen program in tudi jasno vizijo kadrovske strukture, ki jo mora priložiti mandatarka, je dodal.

So pa se na današnjem sestanku pogovarjali o nekaterih za Slovenijo pomembnih zadevah, in sicer da se ustavi razprodaja državnega premoženja ter da se spremenita zakona o holdingu in o slabi banki. Sicer pa Lukšič pravi, da so vsebinsko z morebitno novo mandatarko kar dobro usklajeni.

Sedaj je po Lukšičevih besedah pomembno, da "gremo v postopke čim prej in da v tem času skušamo tudi izvoliti predsednika DZ".

Lukšič se strinja z napovedjo predsednika DeSUS, da bi v prihodnjem tednu lahko že glasovali o konstruktivni nezaupnici. Ob tem je dejal, da mora konferenca stranke odločati o vstopu v koalicijo, za kar pa imajo zadosti časa.

Glede tvita glavnega tajnika SD Uroša Jauševca o predčasnih volitvah pa je Lukšič dejal, da je to še vedno opcija. Vseeno pa je sedaj prva stvar na dnevnem redu konstruktivna nezaupnica in poskus, da se na tak način pride do močne vlade.

O tem, ali bo SD vztrajala pri predčasnih volitvah ter začasnosti mandata te vlade, pa je Lukšič dejal, da bo datum volitev vezan tudi na program, ki ga bo Bratuškova predstavila. "Ona mora oceniti, kaj se da v koliko časa narediti. Ocenila bo tudi, kako so drugi partnerji pripravljeni pri temu sodelovati," je pojasnil.

"Če uspe Bratuškovi sestaviti vlado, ki bo trdna in močna, bo imela jasna zagotovila in jasen program, da obrne trend v Sloveniji, potem smo zraven tudi pri taki vladi," je dejal na vprašanje o tem, ali bi bilo možno z vlado pod vodstvom Bratuškove počakati do naslednjih rednih parlamentarnih volitev.

Glede Jankovićevih besed, da bi se lahko znova potegoval na mesto predsednika PS, pa je Lukšič dejal, da bo to problem PS. "Morajo pa vedeti, kaj to pomeni potem za njihovo pozicijo v odnosu za nas," je dodal.