Promet

Omejitve prometa še na dodatnih štirih mostovih

STA/M.J.
12. 6. 2014, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Direkcija RS za ceste je na osnovi rezultatov varnostne analize premostitvenih objektov prisiljena uvesti dodatne omejitve še na štirih premostitvenih objektih, potem ko je v začetku leta zaradi dotrajanosti že omejila promet na 15 mostovih po državi. Ustrezno prometno signalizacijo bo postavili predvidoma v soboto.

Svet24

Gre za premostitvi Kozjak in Hudournik na cesti Ušnik-Plave ter premostitev Šeberjak na cesti Kanal-Lig-Mišček-Neblo, na katerih bodo omejili nosilnost, ter premostitev Judrije na cesti Kanal-Lig-Mišček-Neblo, prek katere bo po novem dovoljena vožnja le s 30 kilometri na uro.

Na odseku Ušnik-Plave bo promet urejen izmenično enosmerno, in sicer na mostu Kozjak s semaforji, na mostu Hudournik pa s prometnimi znaki za odstop prednosti. Na mostu preko Šeberjaka pa bo prepovedan promet za vozila, ki presegajo maso 30 ton, so sporočili iz direkcije.

Direkcija RS za ceste ima v upravljanju skoraj 6000 kilometrov glavnih in regionalnih cest, na katerih je v slabem in zelo slabem stanju več kot 300 premostitvenih objektov. Zanje bi v naslednjih petih letih potrebovali približno 120 do 150 milijonov evrov, ocenjujejo na direkciji.

Zaradi dotrajanosti in pomanjkanja denarja za obnovo je direkcija januarja že omejila promet na 15 mostovih po državi, od katerih je na 11 omejena skupna dovoljena masa vozil, ki še lahko prečkajo most, na štirih pa je uveden izmenično enosmeren promet. Za sanacijo dveh najbolj kritičnih mostov so sicer sredstva našli in januarja tudi objavili razpis za izbor izvajalca del za obnovo.

Na direkciji ocenjujejo, da bi za izvedbo najnujnejše rekonstrukcije premostitvene konstrukcije na preostalih 13 mostovih, kjer veljajo omejitve prometa oz. nosilnosti, potrebovali približno 10 milijonov evrov.