Kultura

Rowlingova z objavami spodbuja pisce

2. 4. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanska pisateljica J. K. Rowling, ki je svetovno slavo požela s knjigami o Harryju Potterju, je na twitterju objavila dve zavrnitveni pismi, ki jih je prejela od založnikov za objavo Klica kukavice, njenega prvega dela, podpisanega s psevdonimom Robert Galbraith.

Detektivka Klic kukavice je bila zavrnjena s strani več založb, kljub dejstvu, da je Rowlingova najuspešnejša britanska pisateljica.

Zavrnitveni pismi se nanašata na njeno prvo delo, objavljeno po sloviti seriji o Harryju Potterju, detektivko Klic kukavice. Iz založbe Constable & Robinson so ji sporočili, da na žalost dela ne bodo mogli objaviti, ker se bojijo, da ne bo doseglo želenega uspeha.

Uspešnica in neuspešnica

Obenem so ji predlagali, naj se pozanima v kakšni knjigarni ali v vodiču založnikov, katera izmed založb izdaja literaturo njenega žanra, piše britanski The Guardian.

V založbi Creme de la Crime pa so zapisali, da se združujejo z založniško hišo Severn House Publishers in zato dela ne morejo izdati.

 S tem dejanjem želi Rowlingova spodbuditi pisateljske kolege, naj puške v koruzo ne vržejo prekmalu.

Neusmiljeni do Potterja

Rowlingova je navedla, da je ena od založb, ki je zavrnila objavo detektivke, zavrnila tudi eno od knjig o Harryju Potterju.

Debati na twitterju se je pridružila pisateljica Joanne Harris, ki je napisala, da je za svojo uspešnico Čokolada prejela toliko zavrnitev, da bi lahko iz njih postavila instalacijo.

Rowlingova je napisala sedem romanov o Harryju Potterju, zadnji je izšel leta 2007. Romani o dečku čarovniku so bili po vsem svetu prodani v več kot 450 milijonih izvodov. Rekorde so podirali tudi filmi o Potterju.

Na rojstni dan mladega čarovnika, 31. julija, bo izšla nova knjiga iz serije, naslovljena Harry Potter and the Cursed Child. V uradnem nadaljevanju čarovniške sage bo priljubljeni junak zgaran uslužbenec ministrstva za čaranje, mož in oče treh otrok.