Kultura

V Slovenski kinoteki se začenja festival kratkih filmov

STA
24. 8. 2015, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Slovenski kinoteki se bo danes začel 1. festival kratkih Kraken. Uvedla ga bo projekcija sklopa kratkih filmov, ki so ga na festivalu pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom ob njegovi 20-letnici. Organizatorjem se je ideja za festival kratkega filma porodila zaradi njegove razširjenosti, raznolikosti, neraziskanosti in svežine.

Kratki film je svojo renesanso doživel v obdobju večje dostopnosti snemalne opreme, kateri so sledili digitalizacija in nove možnosti takojšnje distribucije. Od kratkih filmov se pogosto pričakuje, da gre za no budget vaje perspektivnih mladih režiserjev ali režiserk, a kratka filmska forma postaja daleč najbolj razširjena, v sebi pa nosi potencial, da se preizkusi kot formalni eksperiment, zgoščena pripoved, zaokrožen prizor ali lirični segment, so zapisali organizatorji.

V zadnjih letih so to raznolikost, neraziskanost in svežino kratkega filma že prepoznali veliki filmski festivali, kot so Berlinale, Sundance in Tribeca. Poleg tega vse več gledalcev po svetu pritegnejo festivali, posvečeni izključno kratkometražcem, kot sta švicarski Winterthur in francoski Clermont-Ferrand.

Tovrstnim festivalom se s prvo izdajo pridružuje Festival kratkih Kraken (FeKK). Cilj festivala je tudi v Sloveniji ustvariti stičišče mednarodnih avtorjev, kritikov, producentov in festivalskih organizatorjev kratke filmske forme. Festival je tekmovalnega značaja. Za nagrade se bodo v dveh programih potegovali slovenski kratki filmi, v navezavi z mednarodnim festivalom kratkega filma K3 v Villachu, ter produkcije držav iz nekdanje Jugoslavije.

Nocojšnja otvoritvena festivalska projekcija, nastala v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, prinaša prvi sklop retrospektive slovenskih kratkih filmov, nastalih v zadnjih 20. letih. Ključ za izbor je bila uspešnost filmov na mednarodnih festivalih.

Med drugimi bo prikazana (A)torzija Stefana Arsenijevića, ki je leta 2003 na festivalu v Berlinu dobil zlatega medveda ter nagrado Prix UIP za najboljši kratki film s strani Evropske filmske akademije. Na sporedu bodo tudi uspešni slovenski filmi Adrian v režiji Maje Weiss, Vem Jana Cvitkoviča in Every Breath You Take v režiji Igorja Šterka.

Festival bo v petek, 28. avgusta, sklenila podelitev nagrad. Tej bo sledila projekcija zmagovalnih kratkih filmov iz zadnjih petih let na Motovunskem filmskem festivalu. V Motovunu so kratkim filmom svoj program prvič namenili že pred 16 leti.

Projekcije v Slovenski kinoteki in v kinotečnem letnem kinu na Muzejski ploščadi bodo podprte z bogatim festivalskim dogajanjem, okroglimi mizami domačih in tujih gostov, kritiškim natečajem, večernimi druženji in glasbenim programom, so sporočili organizatorji iz Društva za uveljavljenje kratkega filma Kraken.