Kultura

Dokumentarec o Amy Winehouse za slovo od filmov pod zvezdami

STA
25. 7. 2015, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Ljubljanskem gradu bodo nocoj predvajali dokumentarec o vzponu in padcu britanske kraljice soula Amy Winehouse. Film vsebuje še nevidene posnetke iz zasebnih arhivov, nikoli slišane pesmi ter številne intervjuje s prijatelji in sorodniki. S tem se bo sklenil dobre tri tedne trajajoči niz filmov pod zvezdami, ki je presegel 13.000 obiskovalcev.

Reuters

Amy Winehouse se je z le dvema izdanima albuma v zgodovino zapisala kot ena največjih glasbenic. Poslušalce je očarala s kombinacijo surove iskrenosti in izjemne glasbene nadarjenosti ter z glasom, ki so ga opisovali kot mešanico Billy Holiday, Dinah Washington in Sarah Vaughan. A njeno zasebno življenje je kmalu postalo tarča brezobzirnih tabloidov, ki so se skupaj z njenimi težavnimi razmerji in tveganim življenjskim slogom nazadnje izkazali za usodne, piše v napovedniku filma. Umrla je julija leta 2011 zaradi zastrupitve z alkoholom, stara komaj 27 let.

Kot poudarjajo v Kinodvoru, prepoznavnost dogodka, tokratni je bil 12. po vrsti, z vsakim letom raste. Najboljši obisk, skoraj 16.500 gledalcev, so zabeležili v letih 2012 in 2013.

Dokumentarec bo v letnem kinu na Ljubljanskem gradu, nad katerim bdi Kinodvor, prikazan po tem, ko je v navdušil kritike na letošnjem festivalu v Cannesu. Režiral ga je Asif Kapadia.

Cikel Film pod zvezdami, ki ga Kinodvor pripravlja skupaj z Ljubljanskim gradom, je od 2. julija postregel z izborom najbolj odmevnih filmov minule kinematografske sezone. Na grajskem dvorišču je bilo tako mogoče videti zmagovalne filme festivalov v Cannesu, Berlinu in Benetkah, najbolje obiskane filme v Kinodvoru in uspešnice z Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe).

Čeprav bodo uradni rezultati obiska objavljeni šele v drugi polovici avgusta, je ta po podatkih Kinodvora vključno s petkovo projekcijo že presegel 13.000 gledalcev. Največje zanimanje so požele predpremiere, filmi, ki so pozornost zbudili že na rednem sporedu Kinodvora, in projekcije proti koncu tedna. Samo otvoritveni film, dokumentarec Sol zemlje v režiji Wima Wendersa in Juliana Ribeira Salgade si je ogledalo 1000 ljudi, so za STA sporočili iz mestnega kina.

Delež gledalcev iz tujine se po njihovih podatkih giblje med 15 in 20 odstotkov na predstavo ter vsako leto narašča, opažajo pa tudi, da se turisti na Ljubljanskem gradu in vzpenjači že tekom dneva zanimajo za večerne projekcije.

Obisk letnega kina na Ljubljanskem gradu je sicer v največji meri odvisen od vremena. Lani je zaradi muhavega in deževnega poletja odpadla skoraj tretjina projekcij, a se je na Ljubljanski grad kljub temu povzpelo nekaj manj kot 10.500 obiskovalcev. Letos je odpadla le družinska poslastica Bacek Jon film, a so si ga najbolj zagreti lahko ogledali že naslednji večer na nadomestni projekciji v Kinodvoru.