Kultura

Nagrada Državljan Evrope Dragu Jančarju in Tomu Križnarju

STA
4. 6. 2015, 13.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Letošnjo nagrado Državljan Evrope bosta iz Slovenije prejela pisatelj Drago Jančar in mednarodni aktivist in človekoljub Tomo Križnar. Nagrado bosta od predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza prejela na slovesnosti v oktobru, so danes sporočili iz pisarne evropske poslanke iz Slovenije Tanje Fajon.

Wikipedija

Toma Križnarja je za nagrado nominirala Fajonova (SD/S&D) s podporo kolega Igorja Šoltesa (Verjamem/Zeleni). Pod nominacijo Draga Jančarja se je podpisalo ostalih šest slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu - Milan Zver (SDS/ELS), Lojze Peterle (NSi/ELS), Ivo Vajgl (Desus/ALDE), Romana Tomc (SDS/ELS), Franc Bogovič (SLS/ELS) in Patricija Šulin (SDS/ELS).

Vseh nagrajencev je letos 47, prihajajo pa iz 25 držav članic. Osrednja tema nagrade za to leto je bila mednarodni razvoj in boj proti revščini. Za nagrado je bilo skupno nominiranih 74 oseb.

Evropski parlament nagrado Državljan Evrope podeljuje od leta 2008, namenjena pa je posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, bili aktivni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel Evropske listine temeljnih pravic v praksi.

Kandidate vsako leto predlagajo evropski poslanci, pri čemer ima vsak poslanec pravico predlagati enega kandidata za nagrado.

Lani sta na predlog evropskih poslancev iz Slovenije nagrado prejela Alojz Rebula in Spomenka Hribar. Leto prej je nagrado Državljan Evrope prejel tržaški pisatelj Boris Pahor, leta 2012 pa sta iz Slovenije nagrado prejela Lovro Šturm in prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših Simbioza.