Kultura

Svetlana Makarovič letos zopet z brezplačno predstavo

STA/ mv
7. 2. 2015, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) v Ljubljani si bo drevi mogoče ogledati premiero predstave Svetlane Makarovič z naslovom Mesečinska struna. Literarno-glasbeni recital Makarovičeva pripravlja kot alternativo prireditvi s podelitvijo Prešernovih nagrad, ki bo sočasno potekala v Cankarjevem domu.

mediaspeed

Makarovičevi se bo na odru pridružil Simbolični orkester v zasedbi Bojan Cvetrežnik, Klemen Bračko in Barja Drnovšek. Vstopnice so brezplačne, vendar jih je treba, kot so sporočili iz NUK, prevzeti že prej na recepciji. Literarno-glasbeni recital Mesečinska struna je naslovljen po istoimenski slikanici z balado, namenjeni starejšim bralcem. Pesnitev je Makarovičeva že pred leti objavila v madžarščini, saj jo je želela posvetiti madžarskim Romom, ki so gostovali po Sloveniji.

Balada pripoveduje o mladem fantu s čudežno violino, katere čudežnost preneha, ko pred vojvodo poljubi tla. "Takrat mesečina vzame struno nazaj in violina utihne za zmeraj," je na nedavni predstavitvi slikanice, ki jo je ilustrirala Bojana Dimitrovski, dejala Makarovičeva. Po njenih besedah je to sporočilo za vse umetnike, da se vprašajo o svojem odnosu do slave, denarja in avtoritet.

Makarovičeva, ki je leta 2000 Prešernovo nagrado odklonila, je podoben alternativni večer prireditvi v Cankarjevem domu pripravila v NUK že lani. Pripravila je večer šansonov, ki ga je posvetila Franu Milčinskemu - Ježku. Kot je povedala lani, "državno proslavo prepušča tistim, ki jih to zanima". Nje ne zanima in tudi na njenem literarno-glasbenem večeru zbrane publike ne zanima proslava, ki je zasmrajena s politiko, je menila.