Kultura

Jan Cvitkovič v Ljubljani snema celovečerec Šiška De Lux

STA/mv
5. 6. 2014, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Režiser in scenarist Jan Cvitkovič te dni v Ljubljani snema svoj četrti celovečerec. V filmu Šiška De Lux, ki nastaja v produkciji studia Perfo Production, v glavnih vlogah nastopajo David Furlan, Marko Miladinović in Žiga Födransperg. Po filmu brez besed Arheo bo, kot je za STA dejal režiser, tokrat veliko več govorjenja.

Mitja Ličen

Film bo pripovedoval zgodbo treh prijateljev iz otroštva, ki se še v svojih tridesetih preživljajo s priložnostnimi deli. Nekega dne pa se odločijo, da bodo skupaj odprli picerijo. "Grenko-sladka komedija pripoveduje preprosto zgodbo o navadnih ljudeh, ki si želijo samo najti svojo pot in imeti čim boljše življenje, tako kot vsi," je o filmu mogoče prebrati na spletni strani Slovenskega filmskega centra (SFC). "Ko sem delal zvok za film Arheo, sem kar nekaj časa preživel v tonskem studiu. Tam je mir. V nekem trenutku pa se mi je zazdelo, da vidim pred seboj napis, sestavljen iz treh imen - Jim, Jack in Joe. Sprva nisem vedel, kaj to pomeni, nato se mi je zazdelo, da bi to lahko bil nek film o treh ljudeh," je dejal režiser. Sčasoma je, kot je povedal, začel razmišljati, kaj bi to lahko bilo. Glede na to, da je nekaj let živel v Šiški, je v nekem trenutku zaznal, da bi to lahko bili trije ljudje, ki jih je nekdaj poznal in se z njimi občasno precej družil. "To so trije igralci, ki so glavni liki v filmu ,in ko sem to doumel, sem se čez nekaj časa odločil, da napišem scenarij. Bilo je zelo malo časa, mesec dni za prvo verzijo. To sem napisal, potem dopolnil in popravil in zdaj snemam film," je sklenil Cvitkovič.

Snemali bodo tudi v Makedonij in v Italiji

Film so začeli snemati pred nekaj dnevi. Kot je za STA povedal Aleš Pavlin iz Perfo Production, bodo snemali še v Makedoniji in Italiji. Premiero načrtujejo za jesen 2015. Proračun slovensko-češko-makedonske koprodukcije je po njegovih besedah ocenjen na 1.100.000 evrov, pri čemer je SFC prispeval nekoliko manj kot polovico. Tudi ostali dve državi sta, kot je dejal, prispevali tako finančna sredstva kot kreativni delež. Tako je nekaj članov ekipe iz Makedonije, pri koprodukciji pa bodo sodelovali češki avtorji. Šiška De Lux je sicer po trditvah njegovih ustvarjalcev največji slovenski celovečerni film, ki nastaja v tem letu. Cvitkovič, rojen leta 1966, je doslej režiral celovečerne filma Kruh in mleko, Odgrobadogroba in Arheo. Za svoje delo je prejel več domačih in mednarodnih nagrad. Med njimi sta najodmevnejši beneški lev prihodnosti za celovečerni režijski debut Kruh in mleko ter Altadis - New directors Award za celovečerni film Odgrobadogroba. Arheo pa je na 14. festivalu slovenskega filma v Portorožu dobil vesni za najboljši celovečerni film in najboljšo režijo.