Grozljivka na Krasu

Jelen "vdrl" skozi vetrobransko steklo in pristal ob vozniku

Danijel Cek
19. 6. 2024, 08.55
Posodobljeno: 19. 6. 2024, 09.42
Deli članek:

Včeraj zjutraj se je 43-letnemu gorenjskemu vozniku na Krasu pripetila skoraj neverjetna nesreča. Pred kombi mu je skočil jelen, prebil vetrobransko steklo in pristal na sovoznikovem sedežu. Voznik jo je odnesel brez poškodb, jelen pa se je po šoku skobacal iz kombija in zbežal, vendar so ga lovci hudo poškodovanega našli le 700 metrov stran in mu skrajšali trpljenje.

Primorske novice
Kot v kakšnem filmu.

Vožnja od Dutovelj proti Komnu se za 43-letnega voznika iz Hrušice na Gorenjskem včeraj ni končala po načrtih. V Dutovljah je zavil v levo, peljal mimo Krajne vasi, nato pa ob 7.38 pripeljal v bližino križišča za Pliskovico in Kosovelje, ki mu domačini rečejo Narivnik. Tam mu je z njegove desne strani na cesto nenadoma pritekla velika žival.

Vse naj bi se zgodilo tako hitro, da voznik ni utegnil niti reagirati, ampak je v trenutku zagledal veliko senco, v naslednjem hipu pa začutil močan pok v vetrobransko steklo. Kombi je sunkovito ustavil, nekaj centimetrov desno od sebe pa zagledal zadnjico mogočne živali. Voznik je stopil iz kombija in šele ko je od zunaj pogledal prednji del kombija, je spoznal vso razsežnost nesreče.

Pred njim je na cesto skočil velik odrasel jelen, ki ga je voznik s kombijem zadel z vetrobranskim steklom. Teža jelena je prebila steklo, tako da je z zadnjico in hrbtom pristal na sovoznikovem sedežu. Žival je nekaj trenutkov obnemoglo obležala v razbiti šipi, nato pa počasi prišla k sebi in se panično začela reševati iz objema stekla. Še pred prihodom policistov se mu je uspelo rešiti s kombija, nakar je stekel s ceste in izginil v goščavo.

Na steklu in sedežih ostalo veliko krvi

Voznik je medtem že poklical na pomoč številko 112, od tam pa so o nesreči obvestili policiste in tudi komenske lovce. “Takoj sem poklical kolege iz lovske družine, za katere sem vedel, da so prosti, in stekla je akcija,” nam je včeraj povedal predsednik lovske družine Dolce iz Komna Aleš Plesničar.

Ker je bilo takoj jasno, da je jelen poškodovan (steklo in sedeži v kombiju so bili vsi krvavi), so takoj poklicali tudi znanega vodnika psa krvosledca Slavka Vidmarja iz vipavske doline, ki je prišel na kraj v dobri uri. Pes je po krvavi sledi takoj potegnil in kmalu so našli jelena.

“Našli so ga še živega, dobrih 700 metrov stran od kraja nesreče. Bil je na nogah, ampak je bilo takoj videti, da ima hujše poškodbe in da ne bo preživel. Če bi imel lažje poškodbe, ga ne bi našli tako blizu, pa tudi čakal nas ne bi. Pa tudi vodnik psa je že po krvi takoj ocenil, da je jelen hudo poškodovan,” nam je pojasnil Plesničar.

Lovci so mu skrajšali trpljenje

Lovci so mu tako skrajšali trpljenje in ga odpeljali v hladilnico lovske koče, kjer so pregledali njegov kadaver. Ugotovili so, da je imel hude notranje krvavitve, med drugim tudi predrta pljuča. “S takimi poškodbami ne bi preživel niti dva dni. Divjim prašičem po trku z avtom pogosto ni nič, so bolj trpežni in preživijo, jelenjad pa je precej občutljiva na take udarce. Če ga ne bi našli, bi en dan ali dva dneva počasi poginjal v hudih mukah,” je ocenil Plesničar. Nesrečni jelen pri križišču za Kosovelje je tako včeraj trpel le uro in pol.

Sicer pa nam je Plesničar še pojasnil, da je šlo za odraslega, najmanj šest let starega jelena, ki je takoj po udarcu doživel šok in bil zaradi tega nekaj minut pri miru v kabini kombija. V takih primerih lovci vedno pokličejo vodnika s psom krvosledcem in če je sled manjša ter vodi daleč v gozd, potem iskanje tudi opustijo. V takem primeru ocenijo, da bo divjad preživela. Že dejstvo, da se je jelen ustavil dobrega pol kilometra stran pa je včeraj kazalo, da na žalost nima nobenih možnosti za preživetje.