Pogajanja

Putin in Kim bosta skupaj preživela cel dan

J.V./STA
19. 6. 2024, 08.15
Posodobljeno: 19. 6. 2024, 09.11
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je davi prispel na obisk v Pjongjang, kjer ga je nekaj pred 3. uro zjutraj po lokalnem času sprejel severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Kot poročajo ruske tiskovne agencije, bosta voditelja skupaj preživela tako rekoč cel dan. Po slavnostnem dogodku na osrednjem trgu so se začela pogajanja med delegacijama.

Profimedia
Putin je davi prispel v Pjongjang.

Pogajanj, ki ju vodita Kim in Putin, se udeležuje več vidnih predstavnikov obeh vlad. V pogovorih med drugim sodelujejo šef ruske diplomacije Sergej Lavrov in novi minister za obrambo Andrej Belousov ter severnokorejski premier Kim Tok-hun. Putinov svetovalec Jurij Ušakov je dejal, da je tokratni obisk pomemben za utrjevanje meddržavnih vezi, hkrati pa da "kaže, da se Rusija zavzema za enakopraven dialog in je odprta za sodelovanje z vsemi državami (...) kljub vsem poskusom Zahoda, da bi pritisnil na nas."

Kim podpira invazijo Ukrajine, Putin "res vesel" srečanja

Po poročanju BBC je Putin na današnjih pogovorih izpostavil več desetletno prijateljstvo med državama. Začel je z besedami, da je "res vesel" srečanja in da upa, da bo naslednje potekalo v Moskvi. Pojasnil je tudi, da je prijateljstvo nastalo v zapletenih časih in pri tem omenil pomoč sovjetskih pilotov med korejsko vojno. Putin se je kolegu Kimu tudi zahvalil za podporo ruski politiki, vključno z invazijo na Ukrajino. Po besedah Kima Severna Koreja namreč "v celoti podpira rusko operacijo v Ukrajini". Severnokorejski voditelj je tudi poudaril, da obe državi vstopata v obdobje "nove blaginje" in da nameravata okrepiti "strateško sodelovanje".

Pjongjang je v zadnjih desetletjih postal skoraj v celoti odvisen od Kitajske, s katero ustvari 90 odstotkov svoje trgovine. Ruska invazija na Ukrajino utegne nekoliko spremeniti ta razmerja. Kot pravi Christian Davies, dopisnik Financial Timesa iz Seula, Pjongjang veliko stvari ne počne dobro, lahko pa izdelajo orožje in vojno jemljejo zelo resno. Kitajska bo pozorno spremljala dogajanje med Kimom in Putinom, pravi Lee. "Severna Koreja poskuša izigrati eno sosedo drugo proti drugi. Udajajo se enemu voditelju na račun in skrbi drugega."

Putin sosedo obiskuje drugič

Putin sosednjo Severno Korejo obiskuje drugič. Državo je prvič obiskal pred 24 leti, ko se je srečal s takratnim voditeljem Kim Jong-ilom, očetom Kim Jong-una. Obisk je prelomen tudi zato, ker se ruski predsednik od začetka vojne v Ukrajini redko mudi v tujini, Kim pa v Pjongjangu od pandemije covida-19 še ni gostil svetovnega voditelja.

Lansko srečanje voditeljev v Rusiji je na Zahodu sprožilo zaskrbljenost glede orožarskih poslov med državama. Tako Rusija kot Severna Koreja sicer zanikata navedbe Washingtona in Kijeva, da ruska vojska v Ukrajini koristi severnokorejsko orožje. Putin bo predvidoma danes zapustil Pjongjang, pred vrnitvijo domov pa bo opravil še dvodnevni obisk v Vietnamu.