Šum v komunikaciji

Brez videokonferenčne povezave ni sodbe Adlešičevi in Abramovu za oškodovanje bank

J.V.
11. 6. 2024, 13.35
Posodobljeno: 11. 6. 2024, 13.58
Deli članek:

Najbolj razvpita slovenska zaročenca Julija Adlešič in Sebastien Abramov sta v začetku maja priznala finančne goljufije na račun banke NLB, lizing hiše in podjetja Harvey Norman. Danes bi na ljubljanskem okrajnem sodišču morala slišati sodbo, a se je zapletlo z videokonferenčno povezavo s Celjem, kjer Abramov čaka na pravnomočnost sodbe v primeru umora Sare Veber.

Svet24
Danes na ljubljanskem okrožnem sodišču: Julija Adlešič z zagovornikom Žigo Podobnikom (levo) in odvetnikom Urošem Mikličem, zagovornikom Sebastiena Abramova.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču bi morala danes sodbo slišati Julija Adlešič in Sebastien Abramov, ki sta obtožena finančnih goljufij oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju. Zapletlo pa se je, ker sodišču ni uspelo vzpostaviti videokonferenčne povezave s priporom v Celju, kjer Abramov čaka na pravnomočno odločitev v primeru umora Sare Veber. Sodbo bosta najbolj razvpita slovenska zaročenca tako predvidoma slišala 20. junija.

Abramov: "Julija je še mlada punca, vse bo plačano"

Tožilstvo Adlešič očita, da je ogoljufala NLB, lizing hišo in trgovca Harvey Norman, s tem pa storila nadaljevano kaznivo dejanje goljufije, Abramovu pa pomoč pri tem dejanju. Oba sta v začeku maja priznala krivdo. Abramov, ki je tudi na predobravnavnem naroku sodeloval prek videokonference iz pripora v Celju, je sodnici Tanji Lombar Jenko še zagotovil, da bosta škodo poravnala. "Julija je še mlada punca, vse bo plačano," je zatrdil.

Leto dni zapora bo lahko oddelala v družbeno korist

Abramov si v primeru očitkov umora Vebrove na višjem sodišču prizadeva za razveljavitev obsodbe na 27 let zapora oz. enotne kazni 30 let zapora. V aktualnem primeru pa je tožilstvo za njegov prispevek k finančnim goljufijam Adlešič terjalo 7 mesecev pogojnega zapora, za glavno protagonistko zgodbe pa eno leto zapora, ki ga lahko odsluži z delom v korist družbe.

Kako sta delovala?

Od 6. junija do 1. decembra 2017 je Adlešičeva v Mariboru in v Ljubljani sklenila več bančnih poslov. Pridobila si je NLB zlati račun, za kar je dobila odobrena dva limita, enega 2000 evrov, druega v višini 3600 evrov, a jih ni v celoti poplačala. Odobrili so ji Mastercard z limitom v višini 1500 evrov, ki so ji ga kaneje povečali na 2900 evrov. Odobrili so ji Visa Premium in limit v višini 1290 evrov; denar je dvignila in nikoli vrnila, trdi tožilstvo. Adlešičevi tudi očitajo, da je v NLB sklenila pogodbo za kredit v višini 20 tisoč evrov in se zavezala, da ga bo vrnila v 84 mesecih s plačevanjem mesečnega zneska v višini okoli 290 evrov. Plačala je le tri obroke, zato banki dolguje skoraj 18 tisoč evrov. Skupaj naj bi bila NLB tako ogoljufala za skoraj 31.500 evrov.

Svet24
Na sodnijo je danes prišla zaman. Za komentarje ni bila dosegljiva.

Tožilstvo trdi, da so ji banke odobrile bančne kartice in visoke limite ter posojila, ker je bančnim uslužbencem lažno prikazovala, da ima redne mesečne dohodke, da je zaposlena v mariborski družbi ePravnik, čeprav to ni bilo res, saj je bila brezposelna.

Nabavila prenosno klimo, mobilni telefon in slušalke, kamero in pomivalni stroj

Zaradi lažnih podatkov je Summit lizing Slovenija Adlešičevi junija in julija 2017 odobril več kreditnih pogodb, da je lahko kupovala različno tehnično blago v prodajalnah Big bang v Celju in v Ljubljani; prenosno klimo, mobilni telefon in slušalke, kamero in pomivalni stroj, za kar ji je bil odobren kredit v višini skoraj tri tisoč evrov. Plačala je le tri obroke, zato je Summit lizing Slovenija ostala dolžna skoraj dva tisoč evrov. Goljufala sta tudi pri podjetju Harvey Norman, kjer je z različnimi uslužbenci sklepala kreditne pogodbe za nakupe telefonov in televizorjev. V vseh primerih je plačala prvi obrok, na ostale pa je "pozabila". Podjetju Harvey Norman zato dolguje nekaj več kot 1400 evrov.

Abramov je po trditvah tožilstva Juliji pomagal pri lažnem navajanju podatkov o njeni zaposlitvi, saj je na njen račun trikrat nakazal okoli 1600 evrov in to navedel kot plačo. Pogoj za kredite je bila namreč plačilna sposobnost prosilca za zadnje tri mesece.