Maščevanje za smrt edinca

Amar preživel naročilo umora zaradi "nekih kockarjev" in "botra"

J.V.
6. 6. 2024, 06.05
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zakoncema Bajželj, ker naj bi za 15 tisoč evrov naročila umor Amarja T. Da bi se na ta način maščevala za smrt sina Andreja, oba zanikata.

B.B./Dolenjski list
Fotografija je simbolična.

Lidija Giuliatti Bajželj se s soprogom Igorjem Bajžljem na ljubljanskem okrožnem sodišču brani pred očitki napeljevanja k umoru. Da bi se na ta način maščevala za smrt sina Andreja, oba zanikata. Po navedbah iz obtožnice pa sta v času od avgusta 2019 do avgusta 2022 naročila umor Amarja T. in v ta namen plačala 15 tisoč evrov. Ker zločin ni bil izvršen, le denar naj bi pobrali neki nepošteni možje, sta umor Amarja naročila še Enesu M. in mu prav tako obljubila 15 tisoč evrov. Tudi v tem primeru do umora ni prišlo, ker je Enes načrte izdal "nečaku" Amarju, ta pa je vse skupaj prijavil policiji. Zakonca Bajželj se od prijetja decembra 2022 nahajata v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti, grozi pa jima najmanj 15 let zapora.

Kronska priča nenadoma zbolela, prvoobtoženo naj bi napeljeval na seks

Na prostor za priče sta bila včeraj vabljena tako oškodovanec Amar T. kot kronska priča tožilstva Enes M. Prišel je le prvi, drugi je tik pred pričetkom naroka sporočil, da je zbolel, zdravniško opravičilo pa da bo dostavil do prihodnjič. Zagovornik obtoženih, odvetnik David Sluga, je ob tem na zapisnik narekoval, naj sodišče "strogo" preveri zdravniško opravičilo, saj dvomi, da bo sploh izdano oz. da bo verodostojno. Odvetnik Sluga namreč trdi, da gre za manever oškodovanca, da se bo lahko Enes seznanil s postopkom in tako pričal njemu v korist. "Saj vemo, da sta povezana," je poudaril odvetnik Sluga.

Obramba obtoženih je namreč prepričana, da je pregon zakoncev Bajželj Enesovo "maslo" oziroma posledica njegove krive ovadbe in krivih izpovedb. Kot je na eni od prejšnjih obravnav pojasnjeval Sluga, naj bi Enes Bajžljevo naravnost prepričeval, da ga napelje k umoru, in jo celo vabil na seks. Enes naj bi obtoženo tudi silil na sestanek, na katerega je pristala, po lastnih izpovedbah zato, ker naj bi imel informacije o smrti sina Andreja. Za dve uri sta se dobila pri njem doma v Kamniku, kar je Bajžljeva snemala. Iz vseh posnetkov je po Sluginem mnenju tožilstvo potem povzelo le tiste dele, s katerimi jo je obremenilo.

Obramba bi spomin oškodovanca preverila z izvedencem

Amar je na sodišču izpovedal, da je od "botra" Enesa (v resnici je Amarju botra Enesova mama) izvedel, da je Bajželjeva naročila njegov umor, "da je že plačala ljudi", ti pa da so jo pretentali, saj je šlo za "neke kockarje", ki so samo pobrali denar. Novice sprva ni jemal resno, ko je videl SMS sporočila in slišal posnetke telefonskih pogovorov, pa je šel na policijo in zadevo prijavil. Podrobnosti se zaradi stresa in ker je preteklo že več let, na sodišču ni spomnil. "Če se ne spomnim, se pač ne spomnim. Saj imate mojo prvo izjavo. Če mi pa ne verjamete, pa lahko grem tudi na detektor laži," je med drugim dejal na eno od številnih vprašanj obrambe. Zagovornika obtoženih, odvetnika Sluga in Blaž Kovačič Mlinar, sta predlagala, da oškodovančev spomin preveri sodni izvedenec, vendar je sodnica Tina Lesar predlog zavrnila.

Pri pokojnem Andreju kupoval pasjo hrano in občasno Nutello

V preiskavi je Amar povedal, da mu je obtožena znana že od prej, saj ga je blatila po medijih in na Facebooku, Andreja pa je tudi poznal, saj je pri njem kupoval pasjo hrano, včasih tudi Nutello. Po besedah Amarja je bil Andrej eden od Kraljev ulice, ki je poleg revij prodajal tudi pasjo hrano in Nutello, ker je menda dobil od dobrih ljudi. Andreja so avgusta 2019 našli mrtvega v avtomobilu na Rakovi jelši, uraden vzrok smrti pa predoziranje z mamili. Vendar starša z delom policije nista zadovoljna in sta primer preiskovala sama, prepričana, da je bil sin umorjen. Amar je pojasnil, da so po Andrejevi smrti policisti pri njem opravili hišno preiskavo, med katero so iskali drogo, ki naj bi bila usodna za Andreja, vendar po lastni izjavi ni v kazenskem postopku, pa tudi v preteklosti še ni bil obsojen. Trdi, da z Andrejevo smrtjo nima nič.