Koliko je vredno življenje nekdanjega narkomana?

FOTO: Starša pokojnega Andreja Bajžlja sta prepričana, da je bil sin umorjen

S.S.
11. 2. 2020, 06.45
Posodobljeno: 11. 2. 2020, 07.43
Deli članek:

Imel je dekle, iskal je službo in lastno stanovanje. Tudi zaradi težav z astmo je nehal kaditi heroin. Pikal se ni nikoli, ker se je bal igel.

L.G.
"Sam povej, kdaj boš gor, ti še kanto benza prinesem," je sporočil nekomu, ko je 15. avgusta lani odšel od staršev ...

Ko pa je bil zadet, je vseeno lahko normalno funkcioniral, na videz nikakor ni deloval kot narkoman. V mesecih pred tragičnim koncem se je umaknil h kolegici v Medvode, a je starša in dekle v Ljubljani redno obiskoval. Dogovore je vedno spoštoval. »Sam povej, kdaj boš gor, ti še kanto benza prinesem,« je sporočil nekomu, ko je 15. avgusta lani odšel od staršev. Oče ga je štiri dni pozneje našel mrtvega v avtu na območju Rakove Jelše. Da so na kraj prišli policisti, je trajalo dve uri.

Starša pokojnega Andreja Bajžlja, Lidija Giuliatti in Igor Bajželj, sta prepričana, da policisti okoliščin niso preiskali tako, kot bi morali, in da so primer z »neznansko lahkostjo odločanja« opredelili kot samomor s predoziranjem ter delovali v smeri njihovega zaključka, pa čeprav je sanitarna obdukcija pokazala, da v organizmu ni bilo sledi drog. Policija ga je začela aktivno iskati šele, ko sta lažno prijavila, da ima samomorilne misli. »Mi nismo turistična agencija, da bi naokoli iskali odrasle ljudi. Mogoče je šel pa na morje,« jima je dejal eden od policistov, ko sta zahtevala, naj pogrešanega sina izsledijo prek signala mobilnika.

PU Ljubljana
Andrej Bajželj

Lidija in Igor zdaj sama nadaljujeta iskanje odgovorov na številna vprašanja. Zakaj je bila notranjost avtomobila razdejana, kot bi vanj treščila bomba? Zakaj je bilo gretje v avtu poleti vključeno do konca? Zakaj je v avtu sedel bos, brez natikačev? Zakaj je bil voznikov sedež, za katerim je sedel mrtev, premaknjen »za dva zoba« nazaj? Kam so izginila njegova očala z dioptrijo, ki jih je uporabljal za vožnjo? Zakaj so bile v avtu cigarete, ki jih ni kadil? Zakaj so v njegovi denarnici našli tujo zdravstveno izkaznico? Zakaj so v avtu poleg njega našli test nosečnosti? Zakaj sta bili v avtu dve kumari v plastični vrečki? Zakaj je bil v avtu poleg njega šop plastičnih rokavic z bencinske postaje? Zakaj je bila poleg njega igla, če pa se je igel bal in je za zlorabo heroina uporabljal folijo? Kam je izginila prva pomoč? Kam je izginila nova prenosna »elektrarna« za njegov telefon? Kam je izginil njegov telefon? Zakaj je bilo pod avtom kurišče? Zakaj je bila v neposredni bližini zaščitna gradbena mreža, gradbišča pa daleč naokoli nikjer? In zakaj se vse to policistom ne zdi sumljivo? Gre za sprego policije z narkomanskim podzemljem? Ali je pač življenje nekdanjega narkomana manj vredno od življenja poštenega davkoplačevalca?

L.G.
Zakaj je bilo gretje v avtu poleti vključeno do konca?

O »neznanski lahkosti odločanja« 

Na dodatno vprašanje, zakaj preiskujejo promet z drogami, če pa so rezultati sanitarne obdukcije pokazali, da v organizmu ni bilo sledi drog, so odgovorili: »Vprašanje se nanaša na del preiskave, ki še vedno poteka, zato vam v interesu preiskave na to ne moremo odgovoriti.« 

»Zakonitost, strokovnost in profesionalnost so vrednote, ki zagotavljajo opravljanje policijskih nalog in uporabo policijskih pooblastil. Tega občutka, da prisotnega policista na kraju najdbe vodijo omenjene vrednote, nisva imela. Njegova neznanska lahkost odločanja o vzroku smrti na kraju najdbe pokojnega Andreja je nakazovala, da gre ali za preveliko zaverovanost v svoje sposobnosti ali za prikrivanje dejstev, v katera bi lahko bil vpleten sam ali njegovi sodelavci, ali pa je jemal dogodek pristransko zaradi znane kartoteke, ki jo je imel Andrej na policiji v preteklosti,« sta med drugim poudarila na facebooku, na strani Pravica za Andreja – poiščimo morilce, ki sta jo ustanovila, da bi morda le prišla resnici do dna. »In posledica neznanske lahkosti odločanja policistov o vzroku smrti je bila, da so policisti po uradni dolžnosti poklicali zdravnico, ki je na kraj dogodka prišla predobveščena s strani policistov, primer je pogledala mimogrede, dobesedno od daleč, in s komentarjem 'vse je gnilo' v trenutku mirno zaključila, da najinemu sinu ni bilo več do življenja in da je storil samomor s predoziranjem.« Njuna zahteva, da se opravi sodna obdukcija, tudi na njune stroške, je bila zavržena. Rezultati sanitarne obdukcije pa so po upepelitvi in pogrebu pokazali, da v odvzetih vzorcih krvi ni sledi nobenih drog, le za vzorec alkohola, in s tem ovrgli zaključek policije o vzroku smrti, kar je dodatno okrepilo njuno prepričanje, da Andrej ni storil samomora. Neposrednega vzroka smrti sicer obducenti niso ugotovili zaradi »močno napredovanih posmrtnih sprememb«.

Rakova Jelša, grožnje, »rmeno« ...

Navsezadnje je Andrejev telefon »potoval« po območju Rakove Jelše še več ur po tem, ko je glede na izsledke sodne obdukcije umrl, in sicer okoli polnoči. »Kako potem ni bilo vpletenih tretjih oseb?« se sprašuje Lidija, ki je prek Googlove aplikacije za nazaj izsledila pot telefona kritične noči. Prepričana je, da se odgovor na nekatera vprašanja glede sinove smrti skriva čisto pri zadnjih hišnih številkah ulice Pot na Rakovo Jelšo, južno ob obvoznici, ob sotočju Ižice in Ljubljanice, v predelu, kjer je »javna tajna«, da so na oblasti »droge, kurbe in orožje«. Tam je bil Andrejev telefon med 22.34 in 20 minut čez polnoč, od 20 minut čez polnoč pa do 6.40 pa je bil signal zaznan na drugem koncu Rakove Jelše, kjer ga je oče po štirih dneh iskanja tudi našel mrtvega v avtomobilu. Mama Lidija je prepričana, da so v ozadju neporavnani računi okoli droge. Zadnje mesece pred smrtjo je prek esemesov dobival tudi grožnje. Kot je ugotovila Lidija, gre za predplačniške pakete Bob, ki danes ne obstajajo več. »Kje si? Ne rabiš dvignit!«, »Zaklal te bom, Cigo«, »Koga jebeš?«, »Kje si?«, »Rabm rmenga (pregovorno heroin, op. p.)«, »Prideš al ne«, »Rekel si pet minut«, »Zadnje opozorilo 10 minut!«, »Dolžan si mi 400 evrov!«, »10 minut! Zrihti al pa zasluž!«, »Ne se zajebavat!« »Stolkel te bom kot psa!«, »Opica! Najdu te bom!« ...

L.G.
Zakaj je bila notranjost avtomobila razdejana, kot bi vanj treščila bomba?

Preiskava glede kraje telefona in droge, umora ne

Rezultati sanitarne obdukcije so po upepelitvi in pogrebu pokazali, da v odvzetih vzorcih krvi ni sledi nobenih drog, le za vzorec alkohola, in s tem ovrgli zaključek policije o vzroku smrti, kar je dodatno okrepilo njuno prepričanje, da Andrej ni storil samomora. 

Na Policijski upravi Ljubljana na naše vprašanje, zakaj ne preiskujejo umora ali uboja, odgovarjajo, da vsa kazniva dejanja preiskujejo z vso skrbnostjo. »Policija je v konkretnem primeru začela preverjati okoliščine, ki bi lahko nakazovale na sum, da je oseba umrla nasilne smrti, vendar je bilo v preiskavi na podlagi materialnih in forenzičnih dokazov, zbranih obvestil, izsledkov ogleda kraja, pregleda trupla in sanitarne obdukcije ugotovljeno, da oseba ni umrla nasilne smrti, temveč najverjetneje zaradi zastoja srca, vzrok je bolezensko stanje ali zaužitje droge.« »Policija vsako nenadno smrt osebe, ki bi lahko bila posledica zaužitja droge, preiskuje v smeri neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. V povezavi s tem pri konkretnem primeru še poteka predkazenski postopek, ki pa še ni končan. Prav tako poteka predkazenski postopek zaradi suma tatvine osebnih predmetov umrle osebe.« »Policija je ves čas postopka ustno in pisno obveščala svojce o poteku, vendar se ti ne strinjajo z ugotovitvami forenzičnih dokazov. Posameznih delov predkazenskega postopka, ki še poteka, ne moremo komentirati zaradi nadaljnjih preiskovalnih dejanj. O vseh ugotovitvah bo sproti obveščeno državno dožilstvo.« Na dodatno vprašanje, zakaj preiskujejo promet z drogami, če pa so rezultati sanitarne obdukcije pokazali, da v organizmu ni bilo sledi drog, pa so dogovorili: »Vprašanje se nanaša na del preiskave, ki še vedno poteka, zato vam v interesu preiskave na to ne moremo odgovoriti.«