Nepravnomočno

Pogojna obsodba sirarju, ki je umoril 7 ljudi, 13 pa zastrupil

J.V.
30. 5. 2024, 07.25
Posodobljeno: 30. 5. 2024, 07.26
Deli članek:

Izkazalo se je, da 65-letni sirar iz Steinerberga v Švici svojih produktov ni ustrezno preverjal. Ko je afera izbruhnila v javnosti in so se zganile oblasti, je bilo za nekatere že prepozno.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

65-letni švicarski sirar iz Steinerberga v kantonu Schwyz je bil na okrožnem sodišču med drugim obsojen zaradi večkratnega umora iz malomarnosti: sedem ljudi je med leti 2018 in 2020 zaradi njegovih produktov umrlo, 13 jih je zbolelo. Vsi so se okužili z listerijo, poroča SRF News.

Afera je izbruhnila maja 2020, ko je pristojni zvezni urad izdaj javno opozorilo za 26 izdelkov sirarne. Za nekatere je bilo že prepozno. Julija istega leta je bila zoper sirarja vložena ovadba, preiskava primera pa je trajala skoraj štiri leta. Moškega so obtožili večkratnega umora iz malomarnosti, več povzročitev telesnih poškodb iz malomarnosti, oglobili pa so ga tudi zaradi kršitev zakona o hrani. Izkazalo se je, da 65-letnik svojih izdelkov ni ustrezno preverjal, kar bi moral storiti vsake tri mesece. Obtoženi je bil na sodišču spoznan za krivega in obsojen na dve leti pogojnega zapora in stransko denarno kazen v višini 9760 evrov. Sodba še ni pravnomočna.

Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih. Bolezen, ki jo povzroča, pa imenujemo listerioza. Običajno izbruhne v dveh tednih po okužbi; simptomi vključujejo prebavne težave, glavobole in vročino. Hujši potek bolezni se lahko pojavi predvsem pri nosečnicah, otrocih, starejših in ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom.