"Manijak iz Castella Branca"

Zaradi umazanih policijskih trikov po krivem obsojen na 170 let zapora, pri 36-letih življenje začenja znova

J.V.
25. 5. 2024, 17.05
Posodobljeno: 25. 5. 2024, 17.08
Deli članek:

Brazilca Carlosa Edmilsona da Silvo so obtožili niza grozljivih posilstev, ki so se zgodila ob avtocesti Castelo Branco v zvezni državi Sao Paulo, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "Manijak iz Castella Branca". Vse obsodbe so temeljile na prepoznavanju po fotografijah.

Innocence Project Brazil
Carlos Edmilson da Silva si želi dvoje: dobiti službo in nadoknaditi izgubljeni čas.

Brazilec Carlos Edmilson da Silva je bil pri 24-letih obsojen v prvem od 12 primerov, za katere se bo izkazalo, da jih ni storil. Obtožili so ga namreč niza grozljivih posilstev, ki so se zgodila ob avtocesti Castelo Branco v zvezni državi Sao Paulo, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "Manijak iz Castella Branca". Prisodili so mu skupno 170 let zapora. Za zapahi je preživel 12 let, preden so DNK testi razkrili, da je za posilstva 12 deklet ogovoren nekdo drug. Da Silva je bil pred dnevi izpuščen na prostost, zdaj si pri 36-letih poskuša iz nič znova zgraditi življenje, poroča Guardian.

Njegov portret je po prvi aretaciji ostal del policijske zbirke

Vse obsodbe so temeljile na prepoznavanju po fotografijah. Prvič je bil aretiran leta 2006 zaradi ropa, njegova fotografija pa je od takrat ostala del policijskega albuma. V letih 2006 in 2007 so bile štiri ženske posiljene v kraju Barueri na obrobju Sao Paula. Po besedah njegove odvetnice Flavie Rahal so eni od žrtev pokazali njegovo fotografijo, ona pa ga je napačno identificirala kot napadalca. Tri leta je prebil v zaporu, dokler DNK test ni pokazal, da je nedolžen. Toda njegova fotografija je ostala v albumu. Med letoma 2010 in 2012 je bilo med Baruerijem in sosednjim mestom Osasco posiljenih še 12 žensk, Da Silva pa je bil ponovno aretiran in pozneje kot rečeno obsojen na skupno kar 170 let zapora. "Preiskovalci so žrtvam pokazali njegovo fotografijo kot edinega osumljenca," je pojasnila odvetnica, "posledično je ena 'identifikacija' vodila v drugo, ena obsodba je vodila k naslednji".

Ponavadi je osumljenec temnopolti

Samo lani je brazilsko višje pravosodno sodišče (STJ) preklicalo 281 sodb, v katerih so bili obtoženci po krivem obsojeni na podlagi prepoznave po fotografijah. Sodnik omenjenega sodišča Rogerio Schietti poudarja, da bi bilo v preiskavi fotografije uporabiti kot zadnjo možnost. "Toda v mnogih primerih preiskovalec pokaže le fotografijo tistega, za katerega meni, da je kriv. In ponavadi je to črnec," pojasnjuje Schietti. 16. maja je STJ odredil izpustitev Da Silve in razveljavil vse njegove obsodbe. Zdaj Da Silva življenje pričenja znova, v svoji edini izjavi za medije je poudaril, da si želi dobiti službo in nadoknaditi izgubljeni čas.