Plezala v navezi

Tragedija na Gradiški Turi: Ko so jo s helikopterjem prepeljali v dolino, je bila že mrtva

R.T.
7. 4. 2024, 17.26
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 06.50
Deli članek:

Policisti so pojasnili več podrobnosti sobotne tragedije na Gradiški Turi, kjer se je med plezanjem smrtno ponesrečila plezalka.

PU Ljubljana
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, se je na območju Gradiške Ture, vrha na zahodni strani Nanoške planote, v soboto opoldne pri plezanju v navezi smrtno poškodovala plezalka. 52-letna slovenska državljanka je padla s stene in se tako hudo poškodovala, da je pozneje umrla.

S 64-letnim soplezalcem sta se v lastni režiji podala v steno v sektorju, imenovanem Trije stebri, je danes pojasnil tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik. Njen soplezalec je na višini približno 25 metrov naredil sidrišče in jo začel varovati, medtem ko je 52-letnica preplezala še nadaljnjih sedem metrov nad sidriščem. Iz neznanega razloga je izgubila ravnotežje in padla nekaj metrov nižje od sidrišča, kjer je obvisela na vrvi. Pri tem je utrpela hude poškodbe glave in padla v nezavest. Soplezalec je nemudoma poklical reševalce. Na kraju je posredovalo 15 gorskih reševalcev, prisotni pa so bili tudi ajdovski policisti in pripadniki gorske policijske enote PU Nova Gorica. Plezalko in nepoškodovanega soplezalca so s težko dostopnega terena odpeljali s helikopterjem, pri čemer ob pristanku plezalka ni več kazala znakov življenja. Odrejena je bila obdukcija, policija pa je o nesreči obvestila tudi pristojne pravosodne organe.