Severna Makedonija

Smučarji ustavili pod jelkami, napadla jih je medvedka

R.T.
6. 3. 2024, 07.29
Posodobljeno: 6. 3. 2024, 07.29
Deli članek:

Kratka in mila zima je na Balkanu iz spanca kot kaže prehitro prebudila medvede. Iz Severne Makedonije poročajo o napadu.

Profimedia
Zaradi milih zim jih je vse več.

Na območju gorske verige Šar na skrajnem severovzhodu Severne Makedonije je v torek medved napadel neko smučarko. Danska državljanka, ki se je na smuko podala z desetčlansko skupino, se je na štiri oči srečala z medvedom. Kot je pojasnil direktor makedonskega centra za krizno upravljanje (CMC) Stojanče Angelov, se je skupina ustavila pri nekih jelkah, da bi si odpočili, a sta se v bližini nahajala dva mlada medveda. Eden je iz strahu nenadoma izskočil iz gošče, na kar se je od nikoder pojavila velika medvedka, ki je smučarko napadla in jo ugriznila v nogo. Prisotni so na kraj nemudoma poklicali pristojne službe. Reševalci so poškodovano Danko oskrbeli in jo prepeljali v bolnišnico v Tetovu, kjer so ji rano očistili in jo sanirali. Kot so poročali makedonski mediji, je bolnišnico že zapustila.

Iz Severne Makedonije sicer poročajo o povečanju populacije rjavega medveda, k čemur naj bi prispevale predvsem milejše zime. Obenem medvede vse pogosteje opažajo na urbanih območjih. O podobnih težavah poročajo iz sosednje Grčije. Kot je znano, enako že nekaj let velja tudi za Slovenijo. Vse več medvedov, ki vse pogosteje pridejo v stik z ljudmi, kot kaže hlača širom Balkana. Januarja so denimo o napadu poročali na Hrvaškem. Na planini Plješevica na meji z Bosno in Hercegovino je medved napadel skupino migrantov, ki se je podala po tej razmeroma težavni migrantski poti. Reševalci so migrante, med katerimi so nekateri utrpeli hude poškodbe, prepeljali v bolnišnico v Bihaću.