Pištol za policijsko četico

Z rdečim fiatom vzvratno v trgovino Lovec, ukradli vsaj 15 pištol

Danijel Cek
2. 2. 2024, 18.55
Deli članek:

Dober mesec je pred širšo javnostjo ostala skrita informacija, da so v Kromberku neznanci vlomili v trgovino z lovsko opremo in orožjem ter ukradli večjo količino orožja. Po informacijah Primorskih novic naj bi se tatovi z rdečim fiatom 500 vzvratno zapeljali skozi zaprta vrata in rešetke v trgovino, razbili nekaj vitrin, pobrali pištole in zbežali. Avto z razbitim zadkom so našli tri dni kasneje na Kekcu.

Leo Caharija
Vlomilci naj bi v zaprto trgovino zapeljali vzvratno s fiatom 500.

Zgodilo se je že 25. decembra lani, ko naj bi lastnik trgovine šele zjutraj opazil, da je v zavetju noči nekdo vlomil v trgovino Lovec v Kromberku. Takoj je poklical policiste, ti so kraj zavarovali in preiskali notranjost. Z novogoriške policijske uprave so v sredo potrdili, da se je dogodek zgodil na božični dan. »Na kraju je bilo ugotovljeno, da so iz omenjene trgovine ukradli več kosov kratkocevnega orožja. S tem kaznivim dejanjem je bila oškodovancu (gospodarski družbi) povzročena večja materialna škoda. Policija je o navedenem kaznivem dejanju obvestila tudi pristojne pravosodne organe: preiskovalno sodnico okrožnega sodišča in okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici,« so nam včeraj pisno odgovorili z novogoriške policijske uprave.

Stlačili so se v fiat in zapeljali v trgovino

Glede na to, da kriminalistična preiskava dejanja še poteka, nam drugih podrobnosti v tej fazi preiskave niso posredovali. Obljubili so, da jih bodo, ko bodo preiskavo končali. Sicer pa dejanje preiskujejo kot kaznivo dejanje velike tatvine po 205. členu kazenskega zakonika. In kakšne informacije o dogodku neuradno krožijo po Novi Gorici in okolici? Vlomilci naj bi bili najmanj trije, stlačili naj bi se v fiat 500, ki so ga prej ukradli v Solkanu. Ali so ga ukradli tisto noč ali kakšen dan prej, nismo uspeli izvedeti. S fiatom naj bi se nato pripeljali v industrijsko cono v Kromberku, na cesti avto obrnili in vzvratno zapeljali v kovinske rešetke in skozi zaprta steklena vrata trgovine.

Pištol za policijsko četico

Očitno jim je kljub majhnemu avtu uspelo priti v trgovino, tam naj bi poskakali iz fiata, razbili nekaj vitrin in iz njih pobrali kratkocevno orožje. Policija uradno govori o več kosih orožja, po informacijah Primorskih novic naj bi odnesli od 15 do 20 pištol. V nekaj minutah naj bi bili gotovi, se znova usedli v avto in z njim zbežali iz trgovine. Kriminalisti naj bi avto kasneje našli na Kekcu, po naših informacijah so ga vlomilci pustili celega in ga niso zažgali, kot to običajno storijo, da bi zakrili sledi v njem. Glede na dejstvo, da kriminalistična preiskava še poteka, lahko sklepamo, da policija vlomilcev še ni odkrila. Očitno pa ne glede na ukradene predmete dogodek obravnavajo kot kaznivo dejanje velike tatvine. Škoda na trgovini in vrednost ukradenih pištol naj bi skupaj znašali nekaj deset tisoč evrov. Za komentar smo včeraj poklicali tudi lastnika trgovine Boštjana Šinigoja, ki je dogodek potrdil, je pa dejal, da ne more razkrivati nobenih podrobnosti, ker kriminalistična preiskava še poteka.

O dogodku poročali »med vrsticami«

Po pregledu sporočil za javnost smo včeraj sicer ugotovili, da so z novogoriške policijske uprave o dogodku posredno sicer res poročali, vendar le o vpletenem fiat cinquecentu. Zadnje dni minulega leta so namreč poročali, da je bil v noči na 25. december v Solkanu ukraden rdeč fiat 500 X z registrskimi oznakami CE PS-474. Takrat so tudi napisali, da naj bi imel avto poškodovan zadnji del. Očitno so takrat že vedeli za podvig, ki so ga vlomilci opravili z njim. Takrat so pozvali vse morebitne očividce, naj jim takoj sporočijo kakršnokoli informacijo o ukradenem avtu.

Nekaj dni kasneje pa so s policije poročali, da so po treh dneh ukradeni avto našli na območju naselja Kromberk, kar je po našem vedenju okolica gostilne Kekec. Takrat so spet dodali, da je bil avto poškodovan, in pripisali, da policisti še preiskujejo okoliščine tatvine. Če so oziroma bodo odkrili okoliščine tatvine avta, bodo očitno prišli tudi do vlomilcev in novih lastnikov ali prodajalcev pištol.