Kristijan Slodnjak

Zaslišane že vse priče, sojenju za pomoč pri umoru Kidričana pa še ni videti konca

J.V./STA
22. 1. 2024, 09.05
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 09.10
Deli članek:

Sojenju Kristijanu Slodnjaku, obtoženemu pomoči pri umoru Kidričana Andreja Kirbiša v Mostjeh pri Juršincih, na ptujskem sodišču še ni videti konca. Čeprav je sodni senat pod vodstvom sodnice Bernarde Galun zaslišal že vse predlagane priče, je po dveh narokih minuli teden razpisal še devet dodatnih, zadnjega za 7. marec, poroča časnik Večer.

Facebook
Ptujski podjetnik Kristijan Slodnjak je obtožen pomoči pri umoru.

Kot piše časnik, se glede na trenutni potek sojenja, na katerem sodišče bere izsledke prikritih policijskih ukrepov zoper lastnika medtem že propadlega zavarovalnega podjetja Slofin, ki je umorjenemu dolgoval večjo vsoto denarja, ter predvaja posnetke telefonskih prisluhov in tistih, ki jih je obtoženi posnel sam, se to utegne še bolj zavleči. Obramba si namreč za komentiranje videnega in slišanega vzame toliko časa, da sodišču na narokih, ki praviloma trajajo po več ur, ne uspe izvesti prav veliko dokazov.

Predsednica senata je pred dvema tednoma, ko se je zagovornik obtoženega Andrej Kac ob izvajanju dokazov ponovno spustil v komentiranje dela preiskovalcev, ki da se po njegovem niso zadostno poglobili v primer in so njegovo stranko izbrali za grešnega kozla, odvetniku odvzela besedo in mu s sklepom prepovedala vsako nadaljnjo vsebinsko presojo izvedenega dokaza. Razložila mu je, da so njegova izvajanja stvar zaključnega govora, in ga opozorila, naj ne zavlačuje postopka.

Vesna Lovrec / Večer
Kraj najdbe trupla v kraju Mostje v občini Juršinci.

A kot zdaj piše Večer, je prejšnji teden kljub nasprotovanju tožilke Janje Bernard Korpar sodnica Galun presenetila in omenjeni sklep preklicala. Kot je pojasnila, zagovornik s takšnim načinom v ničemer ne prispeva k zavlačevanju postopka ter se pri tem sklicevala na dva primera v sodni praksi, kjer je sodišče zavzelo stališče, da mora biti strankam v postopku omogočeno komentiranje izvedenih dokazov neposredno po njihovi izvedbi, torej da ta ocena ni pridržana do končne besede.

Preklic sklepa, zaradi katerega se je Slodnjak po poročanju časnika pred dvema tednoma tako hudo razjezil, da se je vklenil in pravosodna policista prosil, naj ga odpeljeta nazaj v pripor, saj da v farsi ne namerava več sodelovati, je obtoženi izkoristil za nove kritike nad delom tožilstva in policije. Med temi so bile tudi kritike na račun tožilske interpretacije enega od njegovih telefonskih pogovorov z ženo, v katerem mu je ta dejala, da neposredno v zadevo ni vpleten, in ga vprašala, ali je posredno. Tožilstvo je v obtožnico zapisalo, da naj bi ji Slodnjak na to odgovoril z ja in s tem priznal, da je na nek način vpleten v zadevo.

Do umora Andreja Kirbiša je prišlo 17. februarja 2022, kriminalistom pa vse doslej ni uspelo odkriti, kdo je Kidričana ustrelil. Kljub temu so prepričani, da je umor naročil Slodnjak z namenom, da bi se znebil visokega dolga do Kirbiša. Z zvijačo, da mu bo vrnil dogovorjeni obrok in obresti, naj bi ga bil zvabil na makadamsko cesto v Mostju, tja poslal tudi morilca, sam pa si zagotovil alibi, da je v času umora v Benediktu z eno od strank sklepal zavarovanje.