Spet moril

Morilec Maksim se je vrnil s fronte ter znanca pobil s stolom, kijem in nožem

S.R.
12. 1. 2024, 17.09
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 17.10
Deli članek:

Iz zapora, v katerem je zaradi umora prestajal osemletno zaporno kazen, so ga izpustili na ukrajinsko fronto in nato pomilostili. Po povratku v domovino je znova moril.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na ruskem daljnem vzhodu, v regiji Primorski kraj, ki meji tako na Severno Korejo kot na Kitajsko, se je zaradi umora nedavno na sodišču znašel Maksim Volkovoj. Ta se je lani vrnil z bojišča v Ukrajini, kjer se je boril v vrstah ruske paravojaške skupine Wagner. Izkazalo se je, da gre za enega od kaznjencev, ki so v zameno za pomilostitev v roke prijeli puško in odkorakali v vojno, a so to izvohali šele ruski novinarji. Sodišče je namreč to dejstvo, da gre za človeka, ki je bil v preteklosti že obsojen za kaznivo dejanje umora, pometlo pod preprogo.

Volkovoj je glede na poročanje ruskih medijev vsega pet dni po vrnitvi v domači kraj popival v hiši svojega prijatelja. Tam se je sprl z enim od znancem, prepir pa je prerasel v fizični obračun, pri čemer se je znanca najprej lotil z enim stolom, ko se je ta zlomil, ga je začel mlatiti z drugim stolom, nakar ga je tolkel s kijem in končno zabodel z nožem. Nesrečnik surovega napada ni preživel. Sodišče ga je spoznalo za krivega, dejstvo, da se je boril na fronti, pa je upoštevalo kot olajševalno okoliščino. Obenem je odločilo, da je prepir in pretep izzvala žrtev, ki naj bi Volkovoju navrgla nekaj krepkih glede vojne v Ukrajini, kar je »Vokovoja globoko prizadelo.« Na drugi strani je sodišče dejstvo, da je bil Volkovoj v preteklosti že obsojen zaradi umora, kar bi se moralo upoštevati kot oteževalna okoliščina, povsem spregledalo oziroma je obsojenca opredelilo kot osebo, ki v preteklosti še ni bila kaznovana. Ni pa tega spregledal ruski neodvisni časnik Mediazona, ki je v sodni dokumentaciji izvrtal, da je bil Volkovoj marca 2022 zaradi umora obsojen na osem let zapora, a so ga pomilostili, ker je odšel med vojake.

Volkovoj je na sodišču pojasnil, da je od povratka iz Ukrajine cele dneve popival in da je bil pijan tudi v trenutkih, ko je zagrešil zločin. Zatrdil je sicer, da alkohol ni vplival na njegova dejanja.