Drama na Ptuju

56-letni strelec se je sam prijavil; specialci so ga po devetih urah trdo prijeli na balkonu

R.T.
26. 9. 2023, 20.25
Posodobljeno: 27. 9. 2023, 08.01
Deli članek:

Dopoldne so bili policisti obveščeni o oboroženem moškem na Ptuju. Pozneje je prišlo tudi do streljanja. Osumljenca so prijeli okoli 18.30 ure. Kriminalisti so na večerni novinarski konferenci razkrili nekatere podrobnosti današnje deveturne drame.

Andrej Petelinšek/Večer
Na "kraju zločina".

Policisti mariborske policijske uprave, okrepljeni s pripadniki specialne enote in policijskim pogajalcem, so okoli 18.30 ure le prijeli oboroženega moškega, ki se je zaprl v stanovanjsko hišo na Ptuju. Del mesta ob Ulici Šercerjeve brigade in Selski ulici je bil vse od jutra povsem zaprt. Prebivalci bližnjih hiš so po poročanju Ptujinfo lahko le nemo opazovali dogajanje, številni se zaradi zaprtja območja niso mogli vrniti na svoje domove. Tisti, ki so bili od jutra na svojih domovih, so lahko večji del dneva iz zaprtih hiš spremljali policijsko intervencijo zaradi moškega, ki je med drugim streljal v zrak in orožje usmeril tudi v policiste.

Andrej Petelinšek / Večer
Policisti so zavarovali območje v bližini hiše, v katero se je zatekel moški.

Prvi policisti so kraj "incidenta" prispeli malo po 9. uri. Kot je v navadi, so kraj zavarovali in zdaj izvajajo "prve nujne ukrepe", so sporočili s Policijske postaje Maribor.

Kot so sporočili s Policijske postaje Ptuj, so policisti ob prihodu na kraj na balkonu stanovanjske hiše opazili moškega z orožjem v rokah. Večkrat so mu ukazali, da odloži orožje in zapusti hišo, česar ni upošteval. Na kraj je bilo nemudoma napotenih več policijskih patrulj različnih policijskih postaj.  Osumljenec je v nadaljevanju večkrat stopil na balkon hiše. Ob 9.48 je z balkona sprožil več strelov in pri tem zadel mimo vozeče vozilo, v katerem sta bili dve osebi. Medtem je večkrat meril tudi proti policistom. V streljanju sicer ni bil nihče poškodovan. 

Na Policijski upravi Maribor so delo patrulj na terenu in ostalih služb usklajevali z delom v operativnem štabu. Na kraj so bili napoteni pripadniki Specialne enote policije, v intervencijo pa so se vključili tudi policijski pogajalci, ki so bili v stiku z osumljencem z namenom, da bi situacijo rešili mirno in varno.

Sam se je prijavil policiji, v preteklosti že grozil

Stanko Vidovič, vodja kriminalistov na PU Maribor, je na večerni tiskovni konferenci povzel dogajanje dramatičnega dne. Dodatno je razkril, da je moški policijo poklical sam in da je med streljanjem z balkona zadel mimo vozeče vozilo, v katerem sta bili dve osebi, ki v dogajanju nista bili poškodovani, je pa na avtu nastala materialna škoda. Streljal je z dolgocevnim orožjem.

Andrej Petelinšek/Večer
Drama na Ptuju.

56-letnika so pripadniki specialne enote okrog 18.30 prijeli na balkonu, osumljeni se je ob prijetju močno upiral, zato so bila uporabljena prisilna sredstva, zaradi česar se je tudi lažje poškodoval. Zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti (314. čl. KZ-1) in kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja (299.čl. KZ-1) mu je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje. 

Motiv za današnjo dramo policisti še preiskujejo, kot so sporočili pa bo opravljen ogled kraja kaznivega dejanja, po odredbi pristojnega sodišča bo izvedena tudi hišna preiskava. Lani so moškega že obravnavali zaradi kaznivega dejanja grožnje. Trenutno je 56-letnik pridržan za nujno potreben čas zbiranja obvestil, kar lahko traja 48 ur, potem sledi obisk preiskovalnega sodnika.