Avstrija

Pet smrti zaradi kajmaka

S.Š.
26. 9. 2023, 19.39
Posodobljeno: 26. 9. 2023, 19.43
Deli članek:

Po sirarni so se sprehajale podgane, sir so nato prodajali v trgovinah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Med letoma 2020 in 2022 je na Dunaju po zaužitju kajmaka umrlo pet ljudi, hudo pa jih je zbolelo še šest – vključno z dojenčkom. V sirarni, kjer so pridelovali kajmak, naj bi bile namreč higienske razmere vse prej kot urejene, po stavbi pa so se prosto sprehajale tudi podgane, ki prenašajo bakterijo listerijo. Ta lahko pri ljudeh povzroči hudo slabost in zdravstvene zaplete, v najhujših primerih pa celo smrt.

Kot poročajo avstrijski mediji, je bil sir, ki ga je sirarna prodajala v lokalnih trgovinah, okužen z bakterijo, zaužitje le te pa je povzročilo pet smrti. Za listeriozo je hudo takoj ob rojstvu leta 2022 zbolel tudi dojenček, ki se je rodil sedem tednov prezgodaj, takoj ob rojstvu pa se je soočil z življenjsko nevarno sepso.

Krivde ne priznava

39-letni direktor sirarne srbskih korenin se zaradi malomarnosti zdaj zagovarja na sodišču, kot pravi pa so bile vse podgane “pokončane takoj ko smo jih odkrili!”. Krivde na sodišču ne priznava.

Kot je v tožbi navedel tožilec so bile higienske pomanjkljivosti v sirarni katastrofalne: “Ni mrež proti mrčesu in mrež ki bi izdelke zaščitile pred bakterijami, na stenah je črna plesen, tla so razmočena, vsepovsod je vlaga…”

Kako bodo sodili direktorju sirarne bo znano v naslednjih tednih.