Vikend izhod iz zapora

Satan spet sejal strah in trepet, tokrat v Mežici

Juš Valentinič
10. 7. 2023, 18.58
Posodobljeno: 10. 7. 2023, 19.06
Deli članek:

V noči na nedeljo so policisti posredovali v enem od gostinskih lokalov v Mežici, kjer je strah in trepet po naših zanesljivih informacijah sejal 39-letni Tomaž Simonič, nekdanji borec mešanih borilnih veščin z vzdevkom Satan. Gre za starega znanca policije, ki je trenutno na prestajanju zaporne kazni, a je imel pretekli vikend prosti izhod.

Dolenjski list
Tomaž Simonič alias Satan pred leti na novomeškem okrožnem sodišču.

Simonič prihaja iz Straže na Dolenjskem, na Koroško pa ga je pripeljala ljubezen. Neuradno smo izvedeli, da je bilo v priljubljenem mežiškem lokalu v soboto zvečer okrog 40 ljudi in da je Satan med gosti iskal priložnost za »soočenje«. Po nekaterih bajkah, ki se širijo, je opletal celo s pištolo. Ko je postalo prenapeto, je nekdo poklical policijo. »Prišli so in ga samo odpeljali,« smo izvedeli; in sicer po opravljenih razgovorih nazaj v zapor. »Bravo za te delavce, ki agresivnega človeka pustijo ven, čeprav je že hotel pobiti vso družino in policiste, za kar je bil tudi obsojen,« nam je potarnal vir blizu policijske preiskave.

Pretekli vikend koristil prosti izhod

»V noči na nedeljo, okoli pol enih zjutraj, smo prejeli anonimno obvestilo, da v enem od gostinskih lokalov v Mežici moški vznemirja goste. Po navedbah anonimnega prijavitelja naj bi imel pri sebi orožje. Ko smo osebo izsledili, pri sebi ni imela orožja. Tudi gostje v gostinskem lokalu orožja pri osebi niso opazili,« je za Novice Svet24 pojasnila tiskovna predstavnica celjske policijske uprave Milena Trbulin.

Kršitelja, gre za starega znanca, so pridržali in nadaljujejo zbiranje obvestil. »Osebo smo v preteklosti že obravnavali zaradi sumov storitve kaznivih dejanj z elementi nasilja, zaradi česar je bila pravnomočno obsojena in je trenutno na prestajanju zaporne kazni. Pretekli vikend je koristila prosti izhod. Po zaključenem policijskem pridržanju smo jo predali pravosodnim policistom, ki so jo odpeljali nazaj v zavod za prestajanje kazni zapora,« je dodala Trbulinova.

Grozil psu in ustrelil nesojenega tasta

Simonič je 21. februarja 2015 v Dolenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah ves popoldan in večer preživel v lokalu Fabijanovih. Že tam je kazal pištolo, s katero je ponoči grozil celotni družini. Najprej je streljal pred hišo in potem še v dnevni sobi, kjer je očeta, mamo in hčerki postrojil, potem pa v strop ustrelil vsakič, ko mu kaj ni bilo prav. »Prihranil bom pet nabojev, štiri za vas, zadnjega pa zase,« jim je dejal. »Ben, ti boš prvi!« je najprej zagrozil psu. Domači so na skrivaj poklicali policijo in ob njihovem prihodu so ženske zbežale po stopnicah, Simonič pa je streljal v očeta Jožeta Fabijana in ga zadel v ramo.

Obtožen poskusa umora, kriv poskusa uboja

Povod je bil razpad zveze med njim in Marušo Fabijan. Ta mu je 13. februarja povedala, da je njunega razmerja konec, a on se s tem ni hotel sprijazniti. Na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča je takrat 32-letni Simonič sedel zaradi poskusa umora, povzročitve splošne nevarnosti, napada na uradno osebo in nasilja v družini. Prisodili so mu enotno kazen 17 let zapora, vendar je obramba ljubljanske višje sodnike uspela prepričati, da ni šlo za poskus umora, temveč uboja, za kar je predvidena milejša kazen. Višji sodniki so tako primer januarja 2016 pravnomočno zapečatili z enotno kaznijo 10 let zapora.