Nočna drama v Ljubljani

FOTO: Vrnila se je lahko večina stanovalcev, a ne vsi, štiri stanovanja so uničena

S.R.
7. 7. 2023, 06.45
Posodobljeno: 7. 7. 2023, 11.31
Deli članek:

V nočnih urah so se v Ljubljani oglasile gasilske sirene. Zagorelo je v stanovanjskem bloku. Gasilci so požar pogasili, štiri stanovanja v višjih nadstropjih pa trenutno niso primerna za bivanje.

Bralka
Posledice včerajšnjega požara v Novih Jaršah.

O nočnem požaru na območju ljubljanskih Novih Jarš smo že poročali. Malo pred 22. uri je zagorelo v stanovanjskem bloku na Clevelandski ulici. Fotografije so pričale, da so zublji zajeli streho in višja nadstropja zgradbe. Tiskovna predstavnica PU Ljubljana Aleksandra Golec je že v nočnih urah sporočila, da so po takrat znanih podatkih vsi stanovalci zapustili blok, v požaru pa ni bila poškodovana nobena oseba.

Uprava za zaščito in reševanje je medtem poročala, da so na kraju posredovali gasilci več gasilskih brigad, in sicer GB Ljubljana, PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje, Tomačevo-Jarše, Črnuče, Zalog, Bizovik, Štepanjsko naselje in Ljubljana-Vič. Požar so pogasili ter prostore prezračili in jih pregledali s termovizijsko kamero. Po zaključku intervencije sta na kraju ostala gasilca GB Ljubljana, ki sta vršila gasilsko stražo.

Kot je v zjutraj sporočila Golec, so gasilci požar pogasili do 3. ure. Nato so kraj zavarovali policisti, ki bodo tekom današnjega dne začeli z ogledom. Vzrok požara še ni znan. Po doslej znanih podatkih je stanovanjski blok ob požaru zapustilo okoli 60 oseb, je še dodala in znova potrdila, da v dogodku ni bilo poškodovanih. »So pa reševalci preventivno pregledali osebo, ki je ob dogajanju doživela šok.« Do jutra se je lahko v svoja stanovanja vrnila večina prebivalcev, ne pa tudi stanovalci štirih stanovanj, ki trenutno niso primerna za bivanje.

Bralka
Požar v Novih Jaršah.

Kaj so povedali ljubljanski poklicni gasilci

Gasilci GB Ljubljana so na Facebooku zapisali, da so ob prihodu na kraj ugotovili, da gre za velik požar v stanovanju v 7. nadstropju, ki se je že širil na sosedje stanovanje in predvsem v ostrešje stanovanjskega bloka. Nevarnost je po njihovih navedbah pretila predvsem z »vidika višine, visoke temperature in možnosti zastrupitve.« Požar so v objektu pogasili zelo hitro, zaradi »dinamične in zahtevne strehe« pa jim je velike težave povzročal predvsem ogenj v samem ostrešju. Dokončno so ga pogasili približno pol ure po polnoči. Pojasnili so še, da je podjetje Ljubljanski potniški promet za začasno namestitev evakuirani prebivalcev na lokacijo poslalo avtobus. Skupno je v intervenciji sodelovalo 83 gasilcev z 22 vozili.