Prelaz Albula

FOTO: Požvižgal se je na prometne znake in se zataknil

R.T.
6. 7. 2023, 16.54
Posodobljeno: 6. 7. 2023, 16.57
Deli članek:

Manevri, ki jih je na švicarskem prelazu izvajal ta uzbekistanski voznik tovornega vozila, so njega in druge udeležence v prometu stali živcev in par ur življenja.

Kapo Gr
Obračanje je trajalo dve uri.

51-letni voznik tovornega vozila iz Uzbekistana je včeraj med vožnjo proti švicarskemu gorskemu prelazu Albula ignoriral več prometnih znakov, ki so mu sporočali, da njegovo vozilo nikakor ni primerno za to cestišče. Po navedbah lokalnih policistov je bil voznik s svojim tovornjakom s polpriklopnikom, registriranim v Litvi, iz švicarskega mesta Thusis namenjen v Italijo, kjer bi moral odložiti tovor. Pot, ki jo je nespametno izbral oziroma mu jo je izbrala navigacija, ga je vodila čez prelaz Albula.

Kapo Gr
Prometno signalizacijo je ignoriral.

Če se je voznik požvižgal na prometne znake, ki opozarjajo, da tovorna vozila takšne teže in velikosti kot njegovo na tej cesti nimajo kaj iskati, pa ni mogel ignorirati prvega železniškega nadvoza, ki se mu je postavil po robu. Malo pred 19. uro je zato začel z zapletenim manevrom obračanja, pri čemer sta mu po navedbah policije z gestikulacijami na pomoč priskočila tudi dva ustrežljiva nemška državljana. Vse skupaj je trajalo približno dve uri, nato se je cesta znova sprostila. Voznika bo na dramo spominjala tudi policijska globa.