»Za ogrevanje«

Brezposelni keramičar Josip iz pušice ukradel slabih 20 evrov, grozi mu 9 mesecev zapora

R.T.
12. 3. 2023, 08.54
Posodobljeno: 12. 3. 2023, 17.17
Deli članek:

54-letni Josip se je na sodišču znašel zaradi kraje 150 kun (19,90 evra) iz pušice v cerkvi sv. Antona Padovanskega v Vinkovcih na Hrvaškem.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tožilstvo zaradi kraje za Josipa zahteva devet mesecev zaporne kazni, poroča hrvaški portal Danica.hr. V obtožnici, ki jo je tožilstvo vložilo v zadnjih dneh, mu očitajo kaznivo dejanje velike tatvine, saj je cerkveno pušico, opremljeno z napisom »za ogrevanje,« decembra lani odprl z uporabo sile in iz nje ukradel 150 kun (19,90 evra), ki so jih verniki cerkvi v Vinkovcih prispevali za pomoč pri kritju stroškov ogrevanja.

Tožilstvo v skladu z obtožnico še zahteva, da se Josipu odvzame »rumen PVC trak za pakiranje dolžine 40 centimetrov in širine 1,7 centimetra, ki je na eni strani polepljen z belim izolirnim trakom dolžine 5 centimetrov, saj gre za predmet, ki je bil uporabljen v kaznivem dejanju,« še poroča portal, ki dodaja, da gre v primeru obtoženca za ločenega očeta in brezposelnega keramičarja, ki se brani, da je bil tistega dne »pijan.« »Priznam, da sem to storil, in dejanje obžalujem. A sem to storil pod vplivom alkohola, ker nisem imel denarja za pot do Zagreba,« je Josip dejal med zaslišanjem.

Čemu tako drakonska kazen devetih mesecev zapora, ki jo terja tožilstvo? Po navedbah portala Danica.hr je tožilstvo kot oteževalno okoliščino upoštevalo dejstvo, da je bil Josip v preteklosti že obsojen zaradi kaznivega dejanja. Obtožba kaznivega dejanja velike tatvine pa je padla zaradi dejstva, da je v pušico vlomil z uporabo sile.