Nepravnomočno

Morilcu Žarku po dveh letih od zločina 23 let zapora

J.V.
22. 2. 2023, 14.25
Posodobljeno: 22. 2. 2023, 14.28
Deli članek:

Nekdanji policist, magister ekonomskih in poslovnih ved, zaposlen v Banki Slovenije, se je policiji predal sam. Danes je na prvi stopnji slišal sodbo.

Robert Balen/Večer
Žarko Gorenjc je svojo ženo Jasno zadavil s pasom kopalnega plašča.

Žarko Gorenjc, obtožen umora 36-letne žene Jasne 5. marca v domači hiši v okolici Grosupljega, je bil danes na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen na 23 let zapora.

Obsodba še ni pravnomočna in pričakovati je, da se bo obramba nanjo pritožila, saj je med postokom trdila, da je šlo za milejšo obliko kaznivega dejanja, in sicer uboj. Tožilka Ana Kirm je za Gorenjca zahtevala 28 let zapora, sodnik Bernard Tanjšek pa je bil z njim še nekoliko bolj milosten. Je pa v ustni obrazložitvi med drugim poudaril, da je zločin storil iz nizkotnih nagibov, ker je hotela ločitev in deljeno skrbništvo nad hčerko.

Gorenjc je svojo soprogo med 3. in 5. uro zjutraj zadavil s pasom kopalnega plašča. Na sodišču pa se je zagovarjal, kako je bil on njena žrtev, da je vršila totalen nadzor nad njegovim življenjem. Nad njim se je, pravi on, znesla tudi tisto noč, ko je umrla. Svoje dejanje sicer obžaluje, dogajanja pa se zaradi pomirjeval in kokaina ne spominja čisto natanko. Se je pa še istega dne potem skupaj z očetom oglasil na policiji in se predal.