Skriti pod lesom

V tovornjaku v Bolgariji se je zadušilo 18 moških

J.V./STA
17. 2. 2023, 21.15
Deli članek:

Bolgarske oblasti so danes sporočile, da so nedaleč od prestolnice Sofija našli 18 mrtvih prebežnikov v tovornjaku, ki naj bi prevažal okoli 40 migrantov. Bolgarija se sooča s povečanim prihodom migrantov, ki skušajo nezakonito prečkati bolgarsko-turško mejo.

Profimedia
Nekdo je policijo opozoril na zapuščeno vozilo.

Po poročanju bolgarskih medijev gre za mlade afganistanske moške. Njihova trupla so našli v tovornjaku z bolgarskimi registrskimi tablicami v bližini kraja Lukorsko, potem ko je nekdo policijo opozoril na zapuščeno vozilo. Po prvih ugotovitvah so se moški zadušili. Policija je v povezavi s primerom v obalnem mestu Burgas in v Sofiji aretirala štiri ljudi.

Na tovornjaku naj bi bilo okoli 40 migrantov, po nekaterih navedbah pa celo več kot 50, skritih pod lesom. Štirinajst preživelih so prepeljali v bolnišnico v Sofiji. Po besedah bolgarskega ministra za zdravje Asena Medžidieva naj bi bili moški dlje časa brez vode in hrane. Za zdaj ni znano, koliko časa je skupina potovala s tovornjakom.

Profimedia
Po prvih ugotovitvah so se moški zadušili.

Migracije so v Evropi znova pereče vprašanje in so bile tudi ena od osrednjih tem izrednega vrha EU v Bruslju prejšnji teden. Voditelji sedemindvajseterice so se na srečanju zavzeli za boljše upravljanje in varovanje meja EU.

Med članicami se v zadnjem času znova krepijo pozivi k financiranju ograj na zunanjih mejah EU, čemur pa pri Evropski komisiji niso naklonjeni. Med državami, ki to zagovarjajo, je tudi Avstrija. Nemški kancler Karl Nehammer je januarja zahteval dve milijardi evrov iz proračuna EU za financiranje širjenja mejne ograje med Bolgarijo in Turčijo.