Odškodnina

Zdravnik Lin v napadu papige utrpel izpah kolka in zlom medenice

S.R.
31. 1. 2023, 19.17
Deli članek:

Na Tajvanu se je zaključil sodni proces zoper lastnika napadalne papige, ki je nedavno v bolnišnico poslala nekega zdravnika.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zdravnik, ki ga je tajvanska tiskovna agencija CNA identificirala le kot dr. Lin, je med tekom utrpel izpah kolka in zlom medenice. Za hude poškodbe je bil kriv padec, za padec pa je poskrbela papiga, velika ara, ki je nenadoma pristala na njegovem hrbtu in začela besno prhutati s krili.

Kot je bilo slišati na sodišču, je moški s priimkom Huang, zoper katerega je zdravnik Lin vložil odškodninsko tožbo, svojega ptiča, napadalno aro, »sprehajal« v bližini poti, po kateri je tekel Lin. Ko jo je spustil v zrak, je odfrčala naokoli in se odločila za napad. Vse skupaj se je odvilo 13 julija 2020, Lin pa je po poročanju CNA na sodišču pojasnil, da je bil zaradi poškodb teden dni hospitaliziran, tudi pozneje pa več kot pol leta ni bil sposoben za delo. Že samo okrevanje je namreč trajalo kar šest mesecev.

Lin je Huanga tožil zaradi povzročitve hude telesne poškodbe iz malomarnosti, pri čemer je zahteval izdatno odškodnino. Njegov odvetnik je namreč pojasnil, da je Lin plastični kirurg, delo pa od njega terja, da »med operacijo dlje časa stoji na nogah.« Posledično je beležil izdaten izpad dohodka. »Zdaj lahko hodi, a če dlje časa stoji na nogah, še vedno občuti otrplost,« je navedel odvetnik.

Huang se bo pritožil

Sodišče je odločilo v prid zdravnika. Kot je obrazložil sodnik, je ara velika kar 40 centimetrov, ob tem pa se ponaša z razponom kril približno 60 centimetrov, kar pomeni, da bi moral Huang kot lastnik te »velike živali poskrbeti za preventivne ukrepe.« Huang si je prislužil dvomesečno zaporno kazen, Linu pa bo moral plačati še 3,04 milijona novih tajvanskih dolarjev oziroma dobrih 90.000 evrov.

Huang, ki po lastnih besedah odločitev sodišča spoštuje, se bo vseeno pritožil. Sam trdi, da are niso agresivne, odškodnina pa da je »previsoka.« Tiskovni predstavnik sodišča je glede primera dejal, da je »redek« in da se s čim takim na »sodišču v zadnjem desetletju še niso srečali.«