zasačeni v ormožu

34-letnik na mopedu namočen v alkohol

R.T.
5. 5. 2022, 12.40
Posodobljeno: 5. 5. 2022, 12.43
Deli članek:

Kakšen je bil včerajšnji izplen ob preverjanju psihofizičnega stanja voznikov na območju Ormoža?

Bobo
Fotografija je simbolična.

Bogat, v negativnem smislu. Med 16. in 20. uro so zasačili kar šest voznikov, ki so svojega jeklenega konjička upravljali pod vplivom alkohola. Vsega zgražanja in obsodbe je vreden 34-letni voznik mopeda, ki je napihal kar slaba 3,4 promila. Če uporabimo novo metodologijo, voznik mopeda je imel 1,73 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Doza, ki marsikomu ne bo dovolila bipedalne lokomocije, 34-letni pa se je nekako fijakal z mopedom.

Voznika so pridržali in ga »nagradili« s 1200 evrov kazni.

Ob tej priliki na Policijski uprav Maribor opozarjajo, da je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed glavnih
dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznavanja, predvidevanja in presoje ter odločanja in izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat
poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je v letu 2021 na območju PU Maribor znašal 9,3 odstotka. Najvišji je bil pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, pri katerih je znašal 44 odstotkov, pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami pa je znašal odstotkov. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,53 g alkohola na kilogram krvi.