Zapleti pri sojenju hudodelski združbi

Ko sodniki ne znajo šteti, se postopek začne znova

Sijan Pretnar / Primorske novice
29. 4. 2022, 17.20
Deli članek:

Na sojenju obtoženim, ki se zagovarjajo zaradi zasega ene največjih količin heroina v koprskem pristanišču, se je znova zapletlo. Izkazalo se je, da bi moral obtoženi trojici, ki naj bi delovala v hudodelski združbi, soditi petčlanski senat, in ne le senat trojice, zato se bo sojenje začelo znova.

Primorske novice
Sojenje Aleksandru Vettorazziju, Arisu Alibašiću in Gregorju Setnikarju se bo na koprskem okrožnem sodišču moralo začeti znova.

Na koprskem okrožnem sodišču se je pred dnevi nadaljevalo sojenje Aleksandru Vettorazziju, Arisu Alibašiću in Gregorju Setnikarju, ki naj bi z Enisom Kočanom in še nekaterimi sostorilci sodelovali pri tihotapljenju 300 kilogramov heroina v koprsko pristanišče in nato proti skladišču družbe Sarai v Škofljici pri Ljubljani.

Senat je zaslišal še eno pričo, nato pa je sodnik Matevž Gros, ki vodi tričlanski senat, pojasnil, da je bil senat glede na kvalifikacijo v obtožnici doslej napačno sestavljen. Tožilka Vesna Medica je sodniku odgovorila, da vztraja pri senatnem sojenju. Koprsko tožilstvo trojici (in tudi Kočanu) očita, da so kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami zagrešili kot člani hudodelske združbe. Za hujšo kvalifikacijo je po kazenskem zakoniku zagroženo do 15 let zapora. Zakon o kazenskem postopku pa predvideva, da v takih primerih sodi veliki kazenski senat. Če bi se stranke strinjale, bi lahko tudi v takih primerih sodil sodnik posameznik, vendar se tožilstvo s tem ne strinja. Sodnik Gros je tako razglasil, da se bo sojenje začelo znova pred petčlanskim senatom, in obravnavo zaključil. Če te napake ne bi popravili, bi na višjem sodišču zaradi kršitve sodbo razveljavili. Tovor 300 kilogramov izjemno čistega heroina so, spomnimo, v zabojniku z lepilom za keramiko odkrili pred štirimi leti, 27. aprila 2018, koprski kriminalisti so po končani preiskavi Alibašića in Setnikarja prijeli maja pred tremi leti. Vettorazzi, ki je tovor prek svojega podjetja Sarai naročil v Iranu, pa se je nekaj mesecev kasneje sam oglasil na koprskem sodišču. Vsi trije so bili v priporu do junija lani, ko jim ga je sodišče odpravilo, saj je bilo jasno, da po zamenjavi sodnika porotnika v tričlanskem senatu sojenja, ki se je moralo začeti znova, ne bodo kmalu končali, vsekakor pa ne v dveh letih, kolikor so lahko obtoženi v priporu po vloženi obtožnici, če sodišče ne razsodi prej.

Ubežnika Kočana so aretirali v Španiji

Sojenje Vettorazziju, Alibašiću in Setnikarju se je po zapletu s sodnikom porotnikom nadaljevalo lani septembra. Vettorazzi se na obravnavi ni več pojavil, Setnikar in Alibašić sta sprva še prihajala, a nato tudi njiju ni bilo več in so vsem trem sodili v odsotnosti. Enisa Kočana pa so na podlagi evropskega pripornega naloga v Španiji prijeli šele februarja letos. V bližini Barcelone se je z družino skrival z lažno identiteto. Špansko pravosodje ga je slovenskemu izročilo še pred koncem februarja. Koprsko tožilstvo je nato zaradi sodelovanja pri poslu s 300 kilogrami heroina vložilo obtožbo tudi proti njemu. Ko se bo sojenje začelo znova, bi najbrž lahko sodili vsem skupaj, torej tudi Kočanu, če bo obtožnica zanj pravnomočna in če ne bo drugih zapletov.

Primorske novice
Podoben zaplet se je isti dan zgodil tudi na sojenju trojici, ki se brani pred očitki izsiljevanja izolskega gostinca. Na fotografiji obtoženi Valon Hoxhaj.

Podoben zaplet tudi na sojenju zaradi izsiljevanja

Podoben zaplet se je isti dan zgodil tudi na sojenju trojici, ki ji koprsko tožilstvo očita izsiljevanje izolskega gostinca. Na obravnavi je državna tožilka Nataša Valentič Kuštra opozorila, da bi moral Valonu Hoxhaju, Eltonu Shkurtiju in Florimu Hoxhi soditi petčlanski senat. Hoxhi tožilstvo v obtožnici očita tudi neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedano drogo, ki naj bi jo zagrešil v združbi. Postopek je senat zaradi droge sicer izločil, a je vseeno prišlo do bistvene kršitve postopka, zaradi katere bi lahko sodba na višjem sodišču padla. Napako bodo popravili tako, da se bo sojenje znova začelo pred petčlanskim kazenskim senatom. »To se ne dogaja nikjer na svetu,« se je jezil Valon Hoxhaj, ki je skupaj z Eltonom Shkurtijem obravnavo spremljal prek videokonference iz zapora na Dobu, kjer prestajata kazen, ki jima jo je koprsko sodišče prisodilo v drugi zadevi. Sodniku Grosu ni preostalo drugega, kot da je tudi to obravnavo zaključil. Pred velikim senatom naj bi se sojenje predvidoma začelo prve dni junija. Spomnimo, Hoxhaja in Shkurtija je koprsko sodišče na prvem sojenju zaradi izsiljevanja, ki naj bi se zgodilo pred šestimi leti, že oprostilo, vendar je tožilstvo uspelo s pritožbo. Nato pa se je tudi v tem primeru lani zapletlo, saj se je zamenjal sodnik porotnik in se je sojenje že lani začelo znova. Medtem je s Kosova prišel tudi Florim Hoxha, ki je nato s soobtoženima pred nekaj meseci sedel na zatožno klop.